Volledig scherm

Grote prijsverschillen bij dierenartspraktijken in regio

RECTIFICATIEHELMOND ​- Het onderstaand verhaal over de grote verschillen in tarieven bij dierenartsen in de regio heeft bij een aantal van hen verontwaardiging gewekt. De verschillen zijn veel minder groot dan gesuggereerd op de site Dierenartsenkiezen.nl, waarvan wij gisteren een overzicht in de krant hebben afgedrukt.

In dat tarievenoverzicht hebben wij verzuimd te vermelden dat de bedragen afkomstig zijn van die site. Onder het kopje sterilisatie hond (>10 kg) worden bedragen vermeld van 299,95 oplopend tot 490,35 euro, maar het hoeft daarbij niet om dezelfde manier van opereren te gaan. Zo zijn er dierenartsen die opereren met gebruik van een camera waardoor de kosten hoger uitvallen. Daardoor zijn ten onrechte sommige praktijken - Dierenkliniek Nuenen, Dierenziekenhuis Eindhoven, Dier en Dokter (Helmond, Eindhoven, Mierlo), Dierenkliniek De Kempen en Dikkertje Dap - neergezet als exceptioneel duur.

Lees het verhaal:

Dit beeld, dat de nieuwe vergelijkingssite Dierenartskiezen.nl blootlegt, wordt bevestigd door navraag bij tien klinieken in de regio. Aan dezelfde consulten, operaties en behandelingen zoals inenten en castreren hangen hele gevarieerde prijskaartjes. Het steriliseren van een grote hond (meer dan 10 kilo) kost bij praktijk Pets-fit in Woensel 299 euro. Bij dierenkliniek Dikkertje Dap, ook in Eindhoven, betaal je hier beduidend meer voor: 490 euro, een verschil van 191 euro

Dikkertje Dap is bij afstand de duurste praktijk in de regio; voor een consult, inenting en sterilisatie bij elkaar, ben je in deze kliniek 605 euro kwijt.

Hetzelfde pakket kost 577 euro bij dierenkliniek de Kempen - Veldhoven, Bergeijk en Valkenswaard -, bij Dierenartsenpraktijk Schijndel/Sint-Oedenrode 411 euro maar de goedkoopste is Dierenpraktijk Asten: 398 euro.

Waarom

Gevraagd naar het waarom van de prijsverschillen komen de praktijken ook met uiteenlopende verklaringen. ,,Onze klanten weten dat we duurder zijn, maar dan krijg je ook de beste zorg, aandacht en service,'' zegt dierenarts Patty Heesakkers van Dikketje Dap. Om een voorbeeld te noemen: ,,We onderzoeken goed of een dier de verdoving wel aankan en zorgen voor comfort als ie weer wakker wordt.'

Pets-Fit schrijft het relatief lage tarief voor sterilisatie toe aan het feit dat de kliniek zich toespitst op alleen castraties, sterilisaties, vaccinaties en gebitsbehandelingen. Dierenarts Harm Ebbens: ,,Onze praktijk is daar speciaal op ingericht en we kunnen dus erg efficiënt te werk gaan.''

Onvolledig

De meeste dierenartsen zijn echter niet echt te spreken over de vergelijkingssite. Zij geven aan dat het appels met peren vergelijken is en dat bovendien niet alle prijzen op Dierenartskiezen.nl correct of volledig zijn. Ook staat niet iedere dierenarts in de regio vermeld. De artsen geven een tip mee: vertrouw niet blindelings op een vergelijkingssite en bel liever even direct naar een praktijk voor de laatste informatie over tarieven en diensten.

In samenwerking met indebuurt Helmond