Volledig scherm
Patrick en Miranda Verkoelen, oprichters van de particuliere voedselbank Stichting Hart voor Minima in Helmond. © Archieffoto Hart voor Minima

Hart voor Minima in Helmond stopt noodgedwongen met het uitdelen van voedsel

HELMOND - Hart voor Minima in Helmond stopt noodgedwongen met het uitdelen van voedsel. De particuliere voedselbank krijgt niet genoeg verse spullen meer om weg te geven.

De grootste leverancier van verse producten, Jumbo Supermarkten, gaat voortaan zelf etenswaren die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten met korting verkopen. De kleine tweehonderd gezinnen die tot deze week gebruikmaakten van Hart van Minima zijn op de hoogte gebracht van het besluit.

Oprichter Patrick Verkoelen noemt het ‘heel dubbel’. Zijn vrouw Miranda en hij zijn in 2014 gestart met Hart voor Minima om voedselverspilling tegen te gaan en minima te helpen. Hij is dankbaar voor de spullen die ze al die jaren hebben gekregen van Jumbo en vindt het heel goed dat het bedrijf nu zelf iets doet tegen verspilling. Triest vindt hij het voor de minima die verswaren kregen van Hart van Minima. ,,Zij kunnen nu wel zelf naar Jumbo om met forse korting verse producten te kopen. Albert Heijn doet al langer zoiets.”

90 gezinnen door hulp uit schulden 

De afgelopen vijf jaar gingen de vijftien vrijwilligers van Hart voor Minima elke dag langs een aantal Jumbo-supermarkten in Eindhoven en Helmond om producten op te halen die bijna over de datum waren. De spullen werden gesorteerd en verdeeld over huishoudens die het niet zo breed hebben. ,,We hebben de afgelopen vijf jaar ruim vijfhonderd gezinnen geholpen. Negentig gezinnen zijn door onze hulp uit de schulden gekomen. We zijn trots op wat we gerealiseerd hebben. Het is heel jammer dat 2020 voor ons zo moet beginnen”, aldus Verkoelen.

Hart voor Minima stopt nu dus noodgedwongen met het uitdelen van tassen boodschappen, maar de stichting blijft bestaan. Het bestuur gaat kijken of er in de nabije toekomst andere mogelijkheden zijn om minima te helpen.

In samenwerking met indebuurt Helmond