Volledig scherm
Het voorlopige ontwerp van het Havenpark zoals dat er over anderhalf jaar uit moet zien. © Gemeente Helmond

Havenpark in Helmond wordt écht park met haven(tje) en rivier

HELMOND - Het was tot nog toe een veredeld grasveld, maar het ‘Havenpark’ gaat zijn naam eer aan doen. Het wordt een volwaardig park, met een stromend beekje en aanlegsteigers voor bootjes.

De naam van het park zegt eigenlijk alles: Havenpark. Een haven en een park. Het is precies waar vanaf volgend jaar zomer aan gebouwd gaat worden in het Helmondse centrum. Het uitstralingloze grasveld - het braakliggende terrein van Obragas werd tijdelijk ingezaaid met gras – wordt dus een volwaardig park. De aanleg duurt een klein jaar, kosten: 3,7 miljoen euro.

De grote blikvanger van het Havenpark wordt de Oude Aa. Het watertje, dat vroeger kris kras door Helmond liep, stroomt onder de grond nog altijd door rioolbuizen. In het park wordt het weer naar boven gehaald. Met een soort U-bocht door het park volgt het min of meer de oorspronkelijke route. Nu is de Oude Aa alleen nog in de Kasteeltuin te zien en is er een kunstmatig stroompje gefabriceerd in de stad.

Kanaalkant

Ook aan de kanaalkant van het park gaat het nodige veranderen. De weg die daar ligt, de Kanaaldijk N.O., wordt omgetoverd tot een wandelboulevard. Auto’s zijn er straks niet meer welkom. In de naastgelegen Zuid-Willemsvaart moeten in de toekomst verder verschillende aanlegsteigers komen. Plezierjachten kunnen dan voor een middagje aanmeren in Helmond. De aanleg van de steigers zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Eerst moet het stadsbestuur in overleg met buurgemeente Laarbeek over het openen van de brug in Aarle-Rixtel.

Aan de zuidkant, vlakbij het Havenplein, is nog een hoek gereserveerd als bouwlocatie. Hier moet een multifunctioneel pand komen met horeca op de begane grond en een aantal verdiepingen met woningen. „Denk aan een smalle woontoren met iets van vijftig appartementen”, zegt wethouder Erik de Vries. „Je wilt met zo'n gebouw namelijk niet het zicht op het park ontnemen.”

Het stadsbestuur heeft nog laten onderzoeken of het gebouw niet beter aan de andere kant van het park kon komen, vlakbij verzorgingshuis Keyserinnedael. De Vries: „Dan ligt de horeca in het pand alleen verder van de horeca op het Havenplein en de rest van de stad. Bovendien hebben we gepolst bij projectontwikkelaars. Zij vinden de zuidkant ook veel aantrekkelijker om iets te bouwen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond