De Healthy Sisters, Najima (l) en Rachida Kharbouch, zijn de komende weken ook de Fasting Sisters.
Volledig scherm
De Healthy Sisters, Najima (l) en Rachida Kharbouch, zijn de komende weken ook de Fasting Sisters. © Instagram

Healthy Sisters uit Helmond: 'Goed om groene smoothies te drinken tijdens warme dagen ramadan'

HELMOND -  Ze maken er voortaan grappen over. „Altijd is het in Nederland koud, maar als de ramadan begint is het ineens heet. Zo gaat het nu al drie jaar”, zegt Najima Kharbouch met een lach. Zaterdag 27 mei, de eerste dag van de islamitische vastenmaand, wordt het tropisch warm in Zuidoost-Brabant. Tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken is dan nog net even lastiger. „Maar voor gezonde mensen moet het geen probleem zijn.”

Samen met haar oudere zus Rachida (36) vormt Najima (30) de Healthy Sisters. De twee vrouwen uit Helmond promoten een gezonde levensstijl. Ze worden steeds bekender. Tijdens de ramadan zijn ze de Fasting Sisters. De komende weken zetten ze elke dag een toepasselijke video op hun YouTube-kanaal. En ze presenteren vier zaterdagen op rij het Ramadanjournaal op NPO 2. „Het gaat om voeding, beweging en mindset”, zegt Rachida over de juiste manier om de islamitische vastenmaand goed door te komen.

Vooropgesteld: de ramadan is alleen bedoeld voor mensen die er fysiek toe in staat zijn, benadrukt Rachida. „Als je je lichaam schaadt door te vasten, is het niet toegestaan.” Maar kan het ook voor gezonde mensen te warm worden om te vasten? In Nederland voorlopig niet, stellen Rachida en Najima. Maar hun YouTube-bijdrages zullen zo veel mogelijk aansluiten bij de actualiteit en dit weekend is dat dan toch het warme weer. Ook handig voor niet-moslims.

Combineren

Tip 1 is een voor de hand liggende: vermijd de zon waar mogelijk en zoek koele plekken op. Tip 2 is wat meer toegesneden. Rachida: „Als je vocht aanvult, probeer dat dan te combineren met de juiste voedingsstoffen. Als je op lege maag heel veel water gaat drinken, zit je al snel vol. Je kunt dan beter groene smoothies nemen.” Ook nuttig (tip 3 en 4): „Lichte, luchtige kleding. En af en toe een nat washandje op je hoofd.” Zo min mogelijk vocht verliezen, daar draait het om. Najima (tip 5 en 6): „Een lauw-warme douche, om af te koelen. Of een voetenbadje.”

Je gemak houden, lichamelijk én mentaal, ook dat is raadzaam als het kwik flink stijgt. In zulke omstandigheden helpt het als je de deur niet uit hoeft. Voor het Ramadanjournaal hoeven Rachida en Najima dat ook niet. De NTR komt steeds met een cameraploeg naar Helmond. De twee zussen willen zelf zo veel mogelijk genieten van de ramadan. „Het is zo’n mooie maand, de gedachte erachter”, zegt Najima. „En je wordt er sterker van.”

In samenwerking met indebuurt Helmond