Volledig scherm
Cacao aan de Kade in en rond Cacaofabriek in Helmond. © FotoMeulenhof

Héél veel chocolade is ‘altijd goed’ op tastyfestival in Helmond

HELMOND - 'Geredde oesterzwamvoetjes.’ Zo stond het aangekondigd op het bord. En het mag gezegd: dat klinkt geweldig. Barmhartig ook wel. En moedig. Ze waren te koop op het tastyfestival Cacao aan de Kade, maandagmiddag bij de Cacaofabriek in Helmond. 

Geserveerd aan een prikker en met satésaus. Zodat je met een beetje goeie wil en fantasie gewoon saté stond te happen. En ze waren ook nog lekker.

,,De voetjes van de oesterzwam worden meestal niet gebruikt omdat ze wat taaier zijn dan de zwammen," legde de verkoopster uit. ,,Wij hebben er worst, saté en tapas van gemaakt. Heerlijk toch." 

Zo waren er op het sfeervol ingerichte terrein nog wel meer kraampjes en stalletjes met alternatief spul te bespeuren. Vegakebab en -burgers en biologische biodynamische veganistische wijn. Dat klinkt wel héél gezond.

Heel veel chocolade is ‘altijd een goed idee’

Voor de niet veganisten, en zo te zien waren er dat ook heel wat, was er ook gewone pizza, frites en poffertjes. En volop drank. Maar vooral... heel veel chocolade. Daarvoor moest je het afgeladen volle terras wel even verlaten en de drukte in de foyer trotseren. Daar stonden opnieuw allerlei kraampjes, nu met chocolade en zelfs chocoladebier. Allemaal fairtrade. Je kon voor 50 cent twee stukjes fruit of marshmallows in een chocoladefontein dippen. Of een groot ei van witte chocolade opschilderen met eetbare verf. 

'Chocolade is altijd een goed idee', stond er op een van de kaarten bij de infobalie, en heel veel mensen waren het daarmee eens want er werd flink ingekocht en gesnoept. Het publiek vergaapte zich rijen dik aan de prachtig gemaakte bonbons in de chocolaterie. Er werd voedsel geprint en kinderen konden hun naam in chocolade-pannenkoekbeslag laten gieten. 

Op de eerste verdieping konden ze bij het Green Screen voor hun eigen geprojecteerde tekening lopen en dat laten fotograferen. 

In een prachtig ingerichte 'praktijkruimte' zat Dokter Choc voor elk kind dat iets mankeerde. En dat zorgde voor heel wat hypochondertjes die hij met een drankje chocolademelk of snoepjes beterschap beloofde.
De meeste bezoekers bleven buiten. Met honderden zaten en liepen ze buiten op het gras of het terras, om rond te kijken of te flaneren, genietend van dans en muziek en hier en daar wat straattheater.

In samenwerking met indebuurt Helmond