Heksenjacht komt tot leven in Kasteel Helmond

VideoHELMOND - De expositie Heksenjacht in Peelland in Kasteel Helmond is van zichzelf al behoorlijk beeldend. Op eerste pinksterdag werden eenmalig historische scenes nagespeeld. Het was een schot in de roos.

Honderden bezoekers beleefden tijdens Heksenhysterie sleutelmomenten uit de heksenvervolging van ruim 400 jaar geleden. Zo waren ze getuige van de waterproef die Marie Baten uit Mierlo moest ondergaan. Zij was beschuldigd van toverij, bleef drijven en moest dus wel een heks zijn. Net als vier dorpsgenoten belandde Marie Baten op 18 september 1595 op de brandstapel.

Nog twee scenes werden doorlopend opgevoerd. De uiteindelijke veroordeling en executie van Marie Baten werd drie keer gespeeld. Dat gebeurde op de binnenplaats van Kasteel Helmond. Het was een fraai schouwspel met een muisstil publiek, sissende rookmachines en uiteindelijk de terechtstelling, luid begeleid door de Carmina Burana van Carl Orff.

Op het gratis toegankelijke voorplein genoten bezoekers van middeleeuwse muziek van het duo De Blauwe Schuyt uit Den Bosch. Kinderen vermaakten zich met oude spelen als ringenwerpen en boter-kaas-en-eieren.

Volledig scherm
‘Heks’ Jenneken Gordtkens zwijgt. Ze verhaalt met kaarten over haar lot en dat van andere vrouwen die van toverij werden beschuldigd. © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Helmond