Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Helmond aan kop met aangiftes fietsdiefstallen in de regio: bekijk de kaart

KAARTHELMOND - In 2016 werden in Helmond relatief gezien de meeste aangiften gedaan van fietsdiefstal van onze regio. Er is in totaal 1028 keer aangifte gedaan. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (StAVc) heeft ontvangen.

In Eindhoven lag dat aantal hoger met 2248 diefstallen maar omdat die stad groter is met meer inwoners en meer fietsen ligt het gemiddelde hoger in Helmond. Dat bleek vorig jaar ook al het geval. Het gaat in Helmond om 11,4 aangiftes per duizend inwoners. In Eindhoven zijn dat 10 aangiftes per duizend inwoners. Ook Deurne 'scoort' best hoog met 8,2 aangiftes per duizend inwoners (260 aangiftes in totaal).

Landelijk werd vorig jaar 96,5 duizend keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Dat is een daling van 9,5 procent ten opzichte van 2015, toen de politie ruim 106 duizend aangiftes ontving. Per duizend inwoners ontving de politie vorig jaar 5,7 aangiftes. 

Opvallend is het hoge aantal aangiftes in studentensteden. De politie noteerde relatief de meeste fietsdiefstallen in Groningen: 17 per duizend inwoners. Ook in Delft (15,5 per 1000), Utrecht (13,1), Enschede (13) en Nijmegen (12) ligt dat aantal fors boven het landelijk gemiddelde. Van de tien grootste gemeenten nam het aantal aangiftes alleen in Rotterdam toe. 

Volgens StAvc is de daling mede te verklaren door de inzet van lokfietsen. In een persbericht meldt de organisatie dat "de intensieve inzet van lokfietsen leidde tot meer dan duizend heterdaad aanhoudingen." Het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen is naar verwachting vele malen hoger. Volgens StAVc wordt na slechts 30 procent van de diefstallen aangifte gedaan.