Volledig scherm
© Thinkstock

Helmond: akkoord over zwembad en opknappen Annawijk

HELMOND - Het nieuwe zwembad op sportpark De Braak in Helmond komt op de plek van korfbalclub OEC. De politiek stemde dinsdagavond in met dit idee van het stadsbestuur.

Het nieuwe zwembad krijgt twee 25-meterbaden, waarvan één wedstrijdbad, en een peuterbad. Het is daarmee vooral gericht op sportief zwemmen en zwemonderwijs. Vooral daaraan is tegenwoordig behoefte, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Of een van de baden (deels) verdiept wordt ten behoeve van duikvereniging Aquarius, moet later blijken.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat het nieuwe zwembad op De Braak zou komen. Nu is ook besloten de ontwikkeling ervan los te koppelen van de rest van ‘fase 2’ (het niet-voetbaldeel). Daardoor kan de eerste schop sneller de grond in.

De gemeenteraad steggelde dinsdag nog maar eens stevig over het nieuwe zwembad. Het CDA wilde nu al een betere financiële onderbouwing. 50Plus pleitte voor specifieke faciliteiten voor senioren én een buitenbad. De PvdA drong aan op een kostenbatenanalyse van het toevoegen van een sauna, een stoombad en een bubbelbad.

Wethouder Van Dijk (Lokaal Sterk) beloofde een solide kostenraming vóór de begroting in november en verdedigde verder het collegevoorstel. Een buitenbad is volgens hem niet realistisch („Dan gaat het over heel andere financiële kaders”) en zwemplas Berkendonk is een goed alternatief. 

Ook het sauna-stoombad-bubbelbadidee van de PvdA haalde het niet. Uiteindelijk stemden alleen het CDA en Helmond Aktief tegen het voorstel van het stadsbestuur.

Annawijk

Het opknapplan voor de Annawijk leverde minder discussie op. Helmond Aktief vroeg om een betere financiële raming en Helder Helmond pleitte nogmaals voor meer sturing bij het toewijzen van huurwoningen. Daarmee moet de stapeling van sociale problemen een halt worden toegeroepen, aldus fractieleider Michael Rieter. Op Helmond Aktief na stemden alle partijen voor het collegevoorstel.

In samenwerking met indebuurt Helmond