Volledig scherm
© rgbstock.com

Helmond bespaart: minder snoeien, reclame op rotondes

HELMOND – De gemeente Helmond gaat acht ton besparen op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Zonder dat inwoners er veel van gaan merken, zegt de wethouder.

Graskanten worden niet twee keer maar nog maar één keer per jaar gemaaid. Bomen worden voortaan nog maar eens per vier jaar in plaats van drie jaar gesnoeid. En als er ergens nieuwe planten of struiken moeten komen, zullen dat onderhoudsarme soorten zijn.

Met dit soort kleine maatregelen wil Helmond de komende jaren flink gaan besparen op het beheer van de openbare ruimte. Dat moet vanaf 2017 jaarlijks een bezuiniging van 800.000 euro opleveren. Dit jaar is al een besparing van zes ton doorgevoerd.

Wethouder Erik de Vries liet zijn ambtenaren nog eens met een kaasschaaf over alle uitgaven voor openbare ruimte gaan. Zo is de aanbesteding voor het groenonderhoud 135.000 euro goedkoper uitgevallen. Andere 'ontdekte' meevallertjes: de bestrijding van eikenprocessierups kost door de preventieve aanpak van de laatste jaren tegenwoordig nog maar 50 in plaats van 500 uur per jaar. Tafeltjes en bankjes blijken de laatste jaren minder vernield te worden. Op industrieterreinen wordt de beplanting soberder, waardoor er minder onderhoud nodig is. Verder hoopt de gemeente 10.000 euro te besparen op het onderhouden van het groen op rotondes. In navolging van veel andere gemeenten kunnen bedrijven rotondes 'adopteren' in ruil voor een reclamebord.