Volledig scherm

Helmond: ‘Extra geld voor digitaal archief’

HELMOND - Helmond gaat het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven extra geld geven om de Helmondse archieven snel te digitaliseren. De politiek ziet meer in dit idee dan in een onderzoek naar de mogelijkheid om de documenten terug te halen.

Het Helmondse gemeentearchief verhuisde ruim tien jaar geleden naar Eindhoven, net als de archieven van de andere gemeenten in Zuidoost-Brabant, op dat van Gemert-Bakel na. Het RHCe beloofde de collecties te digitaliseren. Daarvan is weinig terechtgekomen, als gevolg van forse bezuinigingen die werden opgelegd door de gemeenten zelf. Geschiedkundigen raakten gefrustreerd, mede omdat ze tegenwoordig nog maar twee dagen per week bij het RHCe terecht kunnen.

De archieven móeten goed toegankelijk zijn, vindt ook de Helmondse politiek. Maar daarvoor hoeven de documenten niet per se terug te komen naar Helmond. „Want dat wordt heel erg duur”, zei CDA’er Ron Peters dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie Inwoners. Als de documenten digitaal beschikbaar zijn, is het goed, oordeelden ook de andere partijen. Alleen Helder Helmond wilde de archiefstukken toch het liefst fysiek terughalen naar de stad.

Onderzoeken of dit haalbaar is kost ongeveer 50.000 euro, becijferde het stadsbestuur eerder. „Als we die 50.000 euro nou eens aan het RHC geven om onze documenten te digitaliseren”, opperde SP’er Ad Spruijt. Hij kreeg direct bijval van andere partijen. Voor het idee bleek al snel een meerderheid te bestaan. Waarna de vraag was of dat geld dan ook zeker daar aan besteed wordt. De ambtenaar naast wethouder Antoinette Maas bood uitsluitsel: dat is zo.

In samenwerking met indebuurt Helmond