Volledig scherm
© Thinkstock

Helmond: Extra ogen in straten nodig tegen criminelen

HELMOND - Er moeten (extra) buurtpreventieteams komen in Helmond-Oost, Brouwhuis en vooral Helmond-West. Het moet helpen om de criminaliteit in die wijken terug te dringen. Komende week staat de stad in het teken van deze groepen inwoners die een oogje in het zeil houden in hun straat.

Met de buurtpreventieweek wil burgemeester Elly Blanksma het belang van de teams benadrukken. "Zij zijn onze ogen en oren in de straat. Zijn er plekken waar mensen zich niet veilig voelen? Ligt er ergens veel afval in de buurt? Is de verlichting overal goed? Ze melden ook als ze verdachte situaties zien. En het werkt. Je ziet dit jaar een trend dat in de wijken met buurtpreventieteams het aantal woninginbraken bijvoorbeeld afneemt."

Inbraken
In drie wijken nam het aantal inbraken het afgelopen half jaar juist tóe: Brouwhuis, Helmond-West en Helmond-Oost. Niet geheel toevallig heeft de eerste slechts één buurtpreventieteam en de tweede zelfs geen enkele. Blanksma: "Natuurlijk hangt het aantal inbraken niet één op één samen met het aantal buurtpreventieteams. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze bijdragen aan de veiligheid in de straat."

Vijftig
Helmond telt op dit moment 29 buurtpreventieteams, daarnaast zijn er negen in oprichting. Het totaal aantal teams moet volgend jaar groeien tot vijftig. Daarbij zijn de ogen van de burgemeester met name gericht op Helmond-West, de enige wijk zonder buurtpreventie. Blanksma: "Daarom deze week met allerlei activiteiten. Die extra teams krijg je niet door niks te doen."