Volledig scherm
De vezels van hennep zijn geschikt voor tal van doeleinden: kleding, touw, kunststof en meer. © Thinkstock

Helmond gaat hennep telen - voor de vezels en de eiwitten

HELMOND - Eind augustus staan op twee plekken in Helmond vier meter hoge hennepplanten. In totaal gaat het om liefst vijf hectare met tienduizenden stengels. Het betreft legale teelt, want het spul is niet om te roken, maar om te verwerken tot tal van nuttige producten. 

Het is een idee van Gerald Megens, ondernemer in voedseltechniek. Zijn bedrijf OmniAcces heeft op Food Tech Park in Helmond een machine in gebruik die allerlei stoffen uit natuurlijk materiaal perst. Bijvoorbeeld zoetstof uit stevia of eiwit uit lupine.

Vezels
Maar ook vezels uit hennep. Nu haalt Megens de planten van ver, bijvoorbeeld van velden in Oost-Groningen, waar de teelt heel normaal is. „Het is duurzamer om dichtbij te kweken.” De ondernemer wil testen of er genoeg belangstelling in de markt is voor de vezels.

Toen Megens hoorde dat de gemeente Helmond beschikt over tweehonderd hectare landbouwgrond en daarvoor een bestemming zocht, wist hij genoeg. Helmond, beter gezegd duurzaamheidswethouder Paul Smeulders, had wel oren naar een proef met hennepteelt. 

Mais
„Met name in Brandevoort, Stiphout-Zuid, en het BZOB-bedrijventerrein hebben we landbouwgrond”, verduidelijkt Smeulders. „Die is ooit aangekocht om op te bouwen, maar de plannen zijn vertraagd. Nu verpachten we grond vaak voor de teelt van maïs. Maar maïs is niet mooi, niet duurzaam en levert lokaal niets op.”

Dus komen de gronden beschikbaar voor granen als tarwe en spelt (zoals in Brouwhuis al gebeurt) waarmee brood voor Helmonders gebakken kan worden. En hennep dus. Die planten komen aan de Brandevoortse Dreef (tegenover VDL) en aan de Rijpelbaan ter hoogte van het Sjef de Kimpepad.  

Zonnepanelen
Zonnepanelen mogen ook, als de grond de komende tien jaren of langer niet nodig is. Natuurontwikkeling is ook een optie, bijvoorbeeld op Varenschut waar de plannen voor een overslaghaven zijn geschrapt. „Een bloemenveld kan ook”, zegt Smeulders. „Mensen mogen met ideeën komen.” 

Helmond verdient nu jaarlijks zo’n twee ton aan alle maïs. „Die verdienste willen we ongeveer gelijk houden.” Heel belangrijk is dat niet: die inkomsten vallen in het niet bij de miljoenenverliezen op rente, doordat bouwplannen worden uitgesteld.

Mogelijk brengt hennep enige verlichting. Want het is een wondergewas, volgens Megens. „Als je hoort wat je ermee kunt maken, moet je wel fan worden.” Hij somt op: touw, zeilen, kleding, kunststof (biocomposiet), isolatiemateriaal, beton (ja echt). En bij alle toepassingen geldt: lichter en steviger dan de synthetische aardolievariant. „Je kunt met hennep wel 50.000 dingen maken.” En er zijn nog meer voordelen: de zaden zijn eetbaar want ze zitten bomvol goede eiwitten. E, om het feest compleet te maken: hennep groeit op alle gronden, met weinig water, verbetert de bodem en haalt meer co2 uit de lucht dan een bos, jubelt Megens.

Slechte naam
Tijd dus dat hennep zijn slechte naam kwijtraakt vindt hij. „Het gewas is vorige eeuw in het verdomhoekje geraakt, want het vormde een concurrent voor de olie-industrie en vanwege de drugs natuurlijk.” 

Het ras dat Megens gaat kweken, bevat amper de werkzame stof waardoor wietrokers high worden. „Bovendien zijn het hoofdzakelijk mannelijke planten. Daarvan kun je geen drugs maken. Wel leveren ze lange, bruikbare vezels voor de industrie.”

Om alle twijfel bij mogelijke dieven weg te nemen, plaatst Helmond bij de hennepvelden grote borden met uitleg. „We kiezen voor bewust voor zichtplekken,” zegt Smeulders. „Om te laten zien dat we als Helmond kiezen voor duurzaamheid. In hennep zit toekomst.”

Volledig scherm
Gerald Megens gaat met zijn bedrijf OmniAcces industriële hennep telen in Helmond. © LinkedIn

In samenwerking met indebuurt Helmond