Volledig scherm
Zwembad De Wissen in Helmond. © Rene Manders

Helmond gaat zelf zwembad bouwen op De Braak

HELMOND - Het nieuwe zwembad komt op De Braak, maar dat betekent wel dat Helmond zelf opdraait voor de bouwkosten. Een gemeentelijk zwembad op Suytkade bleek juridisch niet toegestaan.

Baantjes trekken doen Helmonders vanaf 2021 op De Braak. Daar komt het nieuwe zwembad, ergens in de hoek waar nu tennisclub HTV, korfbalvereniging OEC en sportschool Basic Fit zijn gevestigd.

De gemeente gaat het nieuwe zwembad zelf bouwen. Dat betekent dat de stad op zoek moet naar vele miljoenen euro’s. Dit maakte wethouder Frans Stienen dinsdagavond bekend aan de gemeenteraadscommissie.

Onderzoeken

Hoeveel een nieuw zwembad kost, kon wethouder Stienen dinsdag niet zeggen. „Geen idee, dat moeten we onderzoeken. Het zou wel goed zijn om dit in mei al te weten, als we de planning willen halen om in het voorjaar van 2021 het zwembad in gebruik te nemen. Dat halen we alleen als alles loopt zoals we hopen.”

Tot nu toe waren drie locaties in beeld voor een nieuw Helmonds zwembad: nieuwbouw op de huidige plek van zwembad De Wissen, op De Braak of op Suytkade. De gemeenteraad zag het liefst een nieuwe zwembad op De Braak, omdat het sportpark de komende jaren volledig wordt vernieuwd – inclusief nieuw stadion. Wethouder Stienen had een voorkeur voor Suytkade, omdat hotel Fitland daar de grond en het geld al klaar had liggen voor een nieuw zwembad.

Om een keuze te kunnen maken, besloot Helmond eind vorig jaar bedrijven uit te nodigen om met voorstellen te komen voor alle drie de locaties. Inzet: de gemeente bouwt niet zelf, maar draagt wel 540.000 euro per jaar bij aan het uitbaten van het zwembad.

Suytkade

Alleen voor Suytkade meldde zich een ondernemer die zelf wilde bouwen: hotel Fitland dus. Na juridisch onderzoek bleek dat Fitland niet mag meedingen voor de bouw van een gemeentelijk zwembad, als ook De Braak in beeld is. Fitland heeft in de aanbesteding namelijk een voordeel, doordat het al bouwgrond in bezit heeft. Daardoor kan nooit een ‘eerlijke wedstrijd’ gespeeld worden. „Heel ongelukkig”, aldus Stienen. „De klus mag niet rechtstreeks gegund worden.”

Na het wegvallen van Suytkade én omdat de gemeenteraad het zwembad het liefst op De Braak ziet, gaat Helmond nu dus zelf een zwembad bouwen. Opmerkelijk, omdat het gemeentebestuur vier jaar geleden bij het aantreden zich voornam om dat juist over te laten aan ‘de markt’. Het uitbaten van het nieuwe zwembad laat de gemeente wél over aan een nog te kiezen bedrijf.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond