Volledig scherm
© Thinkstock

Helmond heeft een Marktplaats voor afval

HELMOND - De ‘circulaire economie’, u hebt er vast ooit van gehoord. Iets met duurzaamheid en minder afval. In Helmond werd het donderdagmiddag maar eens lekker concreet gemaakt, tijdens een bijeenkomst in het innovatiecentrum Beginstation. Want het tegengaan van verspilling hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Bijna achteloos worden massa’s afgedankte spullen verbrand of gestort. Spullen waar nog allerlei waardevolle grondstoffen in zitten. Dat kan anders, dacht Immanuel Geesing. Als student aan de TU/e ontwikkelde hij samen met Stichting Bedrijventerreinen Helmond een online reststromenplatform: InduSym.

InduSym staat voor Industriële Symbiose. Een deftige term voor een eenvoudig principe: restafval van het ene bedrijf kan grondstof zijn voor een ander bedrijf. Geesing: „De vraag was alleen: hoe breng je ze met elkaar in contact?” Zo ontstond InduSym. Bedrijven voeren zelf in wat ze kwijt moeten en dan kan er gehandeld worden. Een soort Marktplaats dus, maar dan voor afval.

InduSym is sinds maart vorig jaar een zelfstandige stichting. Ongeveer honderd bedrijven in Helmond en omgeving maken er op dit moment gebruik van, aldus Geesing. Hij hoopt en verwacht dat dat aantal snel toeneemt. Het platform wordt in elk geval nog toegankelijker. „We zijn bezig met een app voor op de mobiele telefoon.”

Derde Wereld

Dat er een wereld te winnen is, bleek uit de bijdrage van Lonneke van Lieshout: nog altijd wordt bijna de helft van de elektrische apparaten niet op een duurzame manier gerecycled. „Vaak wordt niet eens de moeite genomen de waardevolle onderdelen eruit te halen. En veel troep belandt in de Derde Wereld.”

Van Lieshout werkt bij R&L Recycling in Helmond. Deze firma is gespecialiseerd in het verwerken van computers. Die worden uit elkaar gehaald en onderdelen zoals printplaten, adapters en harde schijven worden klaargemaakt voor hergebruik. „We bedienen vooral de zakelijke markt, maar ook steeds meer burgers weten ons te vinden”, aldus Van Lieshout. R&L gaat binnenkort uitbreiden. 

Zonnepanelen

Ook Frits Rutten van Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) hield een presentatie. Zijn organisatie zet vol in op verduurzaming. Zo krijgen de eerste Helmondse bedrijven binnen enkele maanden zonnepanelen op hun daken, wordt op Groot-Schooten nagedacht over een gezamenlijke warmte-koudeopslag (als alternatief voor gas) en op BZOB over een collectieve proceswaterinstallatie (minder waterverbruik).

InduSym, R&L Recycling en SBH laten zien dat er al van alles mogelijk is. Maar bedrijven en burgers moeten zich er bewust van worden. Vandaar de bijeenkomst bij het Beginstation. Dit innovatiecentrum heeft circulair ook vertaald in de werkgelegenheid; het richt zich onder meer op vluchtelingen met een verblijfsvergunning en mensen met een beperking. „Want circulair is óók: geen talent verspillen”, sprak initiatiefnemer Serge Kornuyt. „En het mooie is: onze medewerkers gaan al snel zelf circulair denken.”

Volledig scherm
Tijdens de bijeenkomst in Helmond dachten deelnemers tijdens een mini-workshop na over mogelijke nieuwe vormen van duurzaam ondernemen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Helmond