Volledig scherm
Bovenaanzicht van De Braak, zoals het eruit moet gaan zien. Linksonder komt het nieuwe dr. Knippenberg College. © Gemeente Helmond

Helmond heeft geld gevonden voor nieuw stadion op De Braak

HELMOND - Het geld voor een nieuw sportpark De Braak in Helmond is gevonden. De gemeente steekt er 25 miljoen euro in, scholenkoepel OMO nog eens 30 miljoen en Helmond Sport legt 1,5 miljoen op tafel. Uiterlijk 2023 moet alles klaar zijn.

De betaald voetbalclub wordt geen eigenaar van een nieuw stadion, maar betaalt aan de gemeente huur voor het gebruik van een vleugel en het gebruik van de grasmat. Het grote voordeel voor Helmond Sport is dat zij geen vijf miljoen op tafel hoeft te leggen zoals eerder de bedoeling was.

De gemeente en OMO worden gedeeld eigenaren van het sportcomplex, dat in de woorden van hen een 'sport- en beleefcampus' wordt. Dat draait om meer dan voetballen alleen. Ook de wijken eromheen moeten ervan profiteren op het gebied van gezondheid en sociale verbetering.

Volledig scherm
De Braak donderdagavond. Links het huidige stadion van Helmond Sport, rechts traint de jeugd van MULO en Helmondia. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Aan de plannen is inhoudelijk niets veranderd. Zo bouwt OMO een nieuw onderkomen voor het dr. Knippenberg College, dat in de hoek van de Rembrandtlaan en het kanaal komt te liggen. Hier is ruimte voor zo'n 1600 leerlingen die gebruik kunnen maken van de sportfaciliteiten om de hoek. Het schoolplein komt aan het kanaal te liggen.

Daarnaast betaalt OMO twee vleugels van het nieuwe stadion. In de ene komt een gymzaal - ook te gebruiken voor clubs en wijkverenigingen. In de andere vleugel krijgt de Praktijkschool onderdak. Leerlingen gaan stage lopen in en rond het stadion. De school deelt ruimtes met Helmond Sport. OMO betaalt alles uit eigen spaarpot.

Amateurclubs

De amateurvoetbalclubs Mulo en Helmondia krijgen een gedeelde vleugel met kleedkamers en kantine en daarnaast zeven nieuwe velden. Een vierde vleugel herbergt fysiotherapeuten Jeurissen & Van den Ingh. 

Helmond investeert fors meer dan verwacht in De Braak. Aanvankelijk ging het om maximaal 17 miljoen, nu dus om 25 miljoen. Het bedrag is opgelopen doordat Helmond Sport weinig kan bijdragen. Door het stadion te verhuren aan de betaald voetbalclub omzeilt de gemeente de wet die staatssteun aan 'bvo's' verbiedt.

Het benodigde geld ligt bij de gemeente grotendeels op de plank. Zo'n negen miljoen was al apart gelegd. Nog eens 7,5 miljoen hield Helmond over doordat de aanleg van de Kasteelherenlaan goedkoper uitviel. Een geluk, aldus financieel wethouder Paul Smeulders. „Zonder dat geld was het moeilijk geworden.”

Volledig scherm
Plattegrond van De Braak, zoals het eruit moet gaan zien. © Gemeente Helmond

Het resterende gat wordt gevuld met een extra uitgave uit de spaarrekening van de gemeente (1,5 miljoen), de even zo hoge bijdrage van Helmond Sport en de huur die de club gaat betalen. Die bedraagt 265.000 euro per jaar. De club heeft zwart op wit gezet, dat Helmond dat de komende tien jaar ontvangt. Mocht Helmond Sport onverhoopt degraderen, dan ontstaat een probleem. „Dat is een risico”, erkent Smeulders. 

Crowdfunding, sponsoren en bijdragen

Zijn collega-wethouder Frans Stienen zegt het risico aan te durven. „De gemeenteraad wil een betaald voetbalorganisatie in de stad. En als we nu helemaal niets doen, dan kost De Braak ons op termijn sowieso 8 miljoen euro.” Dat geld zou nodig zijn om achterstallig onderhoud te plegen. Voor de komende drie jaar zorgt Helmond met 600.000 euro dat de basisveiligheid in het huidige stadion op orde blijft.

Helmond Sport-voorzitter Philippe van Esch is tevreden met het plan, maar moet nog wel 1,5 miljoen euro bijeen zien te krijgen. Hoe? „Door crowdfunding, sponsoren en bijdragen van mensen die ons een warm hart toedragen”, zei hij donderdagavond. Dat Helmond Sport geen eigenaar wordt, vindt Van Esch geen probleem. „Liever hadden we het anders gezien, maar met drie eigenaren wordt het modderiger.”

OMO

Helmond en OMO willen volledige zeggenschap houden over het nieuwe complex. Dus als Helmond Sport zou wegvallen, is het aan hen om een nieuwe huurder te vinden. De scholengroep eiste los daarvan van begin af aan dat geen enkele commerciële partij betrokken zou zijn bij de nieuwe De Braak. „We willen onderwijs niet daaraan bloot stellen”, aldus directeur Hans Schapenk van OMO.

Volledig scherm
Verdeling van het eigendom op De Braak tussen gemeente Helmond en scholengemeenschap OMO. © Gemeente Helmond

Op De Braak komt ook ruimte voor mensen en verenigingen uit de wijk. Welzijnsorganisatie LEVgroep wil tal van activiteiten gaan organiseren op het gebied van beweging, gezondheid en sociale verbetering. Hiervan moeten de omliggende wijken (Binnenstad, Helmond-Oost en Helmond-Noord) gaan profiteren. Wethouder Frans Stienen gaat andere sportclubs dan voetbalverenigingen uitnodigen zich zichtbaar te maken op de campus. Hij denkt onder meer aan atletiek (HAC, AtH), handbal (Swift) en korfbal (OEC). „Niet dat alle clubs zich hier moeten vestigen, maar op De Braak moeten alle sporten bereikbaar zijn voor bezoekers.”

In de zomer van 2018 begint OMO met het bouwrijp maken van de grond voor de nieuwe school. Die is voorzien op het huidige hoofdveld van MULO. De bouwactiviteiten beteken dat MULO naar andere velden moet uitwijken. Die ruimte ontstaat doordat de voetbalclub Oranje Zwart van De Braak vertrekt. 

In samenwerking met indebuurt Helmond