Volledig scherm

Helmond heeft 'voldoende blusschuim' bij grote brand of treinramp

HELMOND - Als in Helmond een grote brand uitbreekt of een treinramp plaatsvindt, heeft de brandweer voldoende blusschuim. Dat laat de gemeente Helmond weten op vragen van politieke partij Lokaal Sterk.

Burgercommissielid Kim Breuer stelde hierover onlangs vragen aan het gemeentebestuur. De aanleiding daartoe was de grote brand in oktober in een waxfabriek in Bladel. Een brandweerofficier liet volgens Breuer op tv weten dat de regio Zuidoost-Brabant over te weinig blusschuim beschikt.

Extra schuim
Dat is niet het geval, antwoordt het gemeentebestuur op de schriftelijke vragen van Breuer. 'Kijkend naar haar capaciteit, kan worden gesteld dat de brandweer in de meeste gevallen in staat is deze incidenten met schuim te bestrijden', schrijft het college van burgemeester en wethouders. De hoeveelheid beschikbaar blusschuim in de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant voldoet aan landelijke eisen, aldus de gemeente. Mocht een brand of ongeluk onverwacht groot uitpakken, dan is er altijd extra schuim beschikbaar bij andere Veiligheidsregio's.

Blusschuimvoorraad
Helmond kent een aantal grote bedrijven in de zwaarste categorie industrie en heeft een spoorlijn dwars door de stad lopen. Hierover passeren geregeld treinen met gevaarlijke stoffen aan boord. De blusschuimvoorraad van de brandweer is afgestemd op deze omstandigheden, laat Helmond weten aan Lokaal Sterk.