Volledig scherm
© RGBStock.com

Helmond installeert sociale wijkteams voor zorg

HELMOND - Helmond gaat zorg meer per wijk organiseren. De stad wordt opgeknipt in vier delen met elk een eigen team hulpverleners. Daarnaast komt er een apart team voor de hele stad dat zich richt op zware en ingewikkelde problemen in huishoudens. Met de 'sociale wijkteams' hoopt Helmond beter, sneller en completer zorg te kunnen bieden doordat instellingen meer moeten samenwerken.

Vanaf 8 januari bestaat Helmond op de zorgkaart uit Noord, Oost, West en Binnenstad. In elk stadsdeel komt een uitvalsbasis met spreekkamers. Een nieuw loket voor zorgaanvragen komt er niet: in principe blijft de gemeente het eerste aanspreekpunt voor zorgvragen.

Gemeenten hebben de laatste jaren een flink aantal zorgtaken overgekregen van het rijk. Daarbij was het idee: de gemeente weet beter wat de inwoners nodig hebben, want die staat (letterlijk) dichterbij de mensen. Nu Helmond het organiseren van onder meer de jeugdzorg in de vingers heeft gekregen, wil de stad zorg en sociale hulp nog dichter bij de inwoners organiseren. 

Helemaal nieuw zijn de sociale wijkteams niet. Wmo-consulenten en gezins- en jongerencoaches hadden in Helmond al eigen werkgebieden. Nu sluiten maatschappelijk werkers van LEVgroep, participatiecoaches van Senzer en wijkverpleegkundigen van Zorgboog en Savant aan.

Schuldhulpverlening

Wethouder Margreet de Leeuw benadrukte maandagavond dat het gaat om een eerste start. De komende maanden wordt gezocht naar de beste manier van werken voor de sociale wijkteams. Haar collega-wethouder Nathalie van der Zanden voegde hieraan toe dat ook de afdeling schuldhulpverlening nog een plek moet krijgen in de sociale wijkteams.

Deze opmerkingen waren gericht aan oppositiepartijen PvdA, Lokaal Sterk en D66. Deze fracties voelden zich overvallen door het plan voor sociale wijkteams. Zij noemden een recente brief hierover 'informeren op het laatste moment'. De partijen stelden vragen, die zij in de publiciteit brachten.

Column

Daarna kibbelden enkele politici over de vraag hoe duidelijk het was dat de wijkteams nog niet 'in beton gegoten zijn.' Volgens Mohamed Chahim (PvdA) was dit volstrekt onduidelijk. Henriëtte Verouden (Lokaal Sterk) had er zelfs een woedende column aan gewijd op de Weblog van Helmond. Angelique Raaijmakers (CDA) noemde dat 'stampij' en 'kwalijk voor de stad'. Lonneke Maráczi (SP) wilde dat Chahim op social media zou toegeven dat hij zich had vergist. Chahim noemde dat verzoek 'lachwekkend'. Verouden gaf uiteindelijk aan 'blij te zijn te weten hoe het nu zit.'

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond