Helmond is met restaurant Nastrium een topper rijker
RecensieHELMOND - De chefkok van restaurant Nastrium in Helmond heeft een passie voor koken en dat proef je. Na afloop kunnen we maar een ding concluderen: hij kookt op sterrenniveau. Beoordeling: 8,4.
Chefkok Djailany van de Laarschot en zijn vrouw Kim grepen een aantal maanden geleden met beide handen de kans om restaurant De Raymaert over te nemen om hun culinaire droom uit te laten komen: een eigen restaurant. De naam veranderde in Nastrium, afgeleid van het Engelse nasturium, een Oost-Indische kers waarmee de chef graag werkt.
Djailany leerde het vak onder andere van Soenil Bahadoer en was chef in het Aziatische restaurant De Blauwe Lotus in Eindhoven. In zijn nieuwe restaurant gaan we zijn passie voor koken proeven. De keuken is Frans georiënteerd met een stevige knipoog naar de oosterse keuken. De Indische roots van Djailany vormen een belangrijk element. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen.
Huiskamer
De ingang van het restaurant is verhuisd naar de straatkant. De inrichting van het statige herenhuis heeft een flinke opknapbeurt gehad, maar ademt nog steeds de sfeer van een gezellig huiskamerrestaurant.
We worden gastvrij ontvangen door de jonge bediening. Aan tafel bestellen we een aperitief en krijgen de kaart. Wij kiezen voor het viergangenmenu. We willen graag een karaf water bestellen, maar dat blijkt niet mogelijk: alle karaffen zijn in gebruik. Dan maar een fles water.
Djailany brengt breed lachend een tableau gevuld met amuses aan onze tafel. Een duidelijk statement van de chef. Meringue met onder andere een garnaaltje en een garnering met een blaadje Oost-Indische kers. Emping met een pasta van kemiri-noten (vruchtvlees uit de noot van de Aleurites moluccana-boom), gember en rasp van limoen. Brikdeeg met rillette van eend en pompoen. Verbluffend heerlijke smaakexplosies, prachtig geserveerd.
Een volgende voortreffelijke amuse is rendang (Indonesisch stoofvlees), een ijspastille van zoetzure komkommer met daarover espuma (schuim) van kokos en citroengras, afgetopt met gebrande heel kleine uitjes.
Tijgermelk
Als voorgerecht krijgen we in dikke stukken gesneden zeebaars, gemarineerd in tijgermelk. Hier komt geen tijger aan te pas. Het is doorgaans een mix van limoensap, uienringen, chilipeper, zout en peper. Geserveerd met in het midden crème van guacamole, gel van tijgermelk, gebrande mais en mosseltjes. In een goud gekleurd glas ernaast tartaar van zeebaars en espuma van tijgermelk.
Behalve dat we een schilderijtje voor ons hebben, proeven we uitmuntend bereide zeebaars, dus met een uitstekende bite. Onze smaakpapillen tintelen van plezier. We krijgen er een warm en knapperig huisgemaakt broodje bij, geserveerd met luchtige en licht gezouten boter.
In afwachting van de nieuwe sommelier die half januari aantreedt, drinken we er op advies van de bediening een glas Duitse riesling, Mosel, Trittenheimer Stellage 2016 bij. Abrikozen in de neus, vleugje karamel in de afdronk. De uitleg van de wijn gaat wat stuntelig, maar het is de lieve en attente serveerster vergeven. Wijnkennis is een vak apart.
Het tussengerecht is rendang van kalfswang, zestien uur gegaard met specerijen, op een bedje van nasi, jus van het vlees en kokos, en paksoi. Ook bij dit prachtig opgemaakt bordje raken we in vervoering van de afwisselend zachte en pittige smaakcombinaties.
We wachten in plezierige spanning op ons hoofdgerecht: hertenhaas en hertenkalffilet waarop stoof van hertenkalf, een flinterdun knapperig stukje gedroogde peperkoek, gel van framboos en biet, jus van paarse mosterd (most van druiven), gefermenteerd worteltje, geroosterde bietjes en crème van wortel. Het vlees is een en al smaakrijkdom, mals, rosé gebraden. Het lepeltje stoofvlees is een verrassende smeuige toevoeging. In één woord: onweerstaanbaar.
Sensatie
Het zal niemand verbazen dat we het jammer vinden dat we al bij het dessert zijn aangekomen. Een van de koks komt ons een bekoorlijk opgemaakt bord voorzetten met sinaasappelijs in een jasje van crémeux van vanille, stoofperen, spongecake van zoethout, gel van sinaasappel, cheesecake en espuma van kruidensabayon. Een gave combinatie van romig ijs en crème. Kleine stukjes gestoofde peer in combinatie met de lichte sensatie van zoethout en het kruidige schuim vinden we een culinaire romance op ons bord.
Bij de koffie met de huisgemaakte friandises - waaronder een parel van witte chocolade met schuim van witte chocolade geserveerd in een oester, fudge en chocoladebonbon - zijn we het er unaniem over eens dat Nastrium een grote aanwinst is voor Helmond. Djailany kookt op sterrenniveau. Een ster krijgt hij van ons van harte!
Beoordeling
- Voorgerecht 9,0
- Tussengerecht 9,0
- Hoofdgerecht 9,0
- Nagerecht 9,0
- Bediening 7,0
- Ambiance 8,0
- Prijs/kwaliteit 8,0
De rekening
(2 personen, 4 gangen)
- 1x rode port €9,001x fris €3,80
- 2x 4-gangenmenu €90,00
- 2x glas wijn
- arrangement €14,00 2x glas wijn
- arrangement BOB €7,00
- 2x koffie compleet €13,00
- 1 Sourcy 0,75cl...........€6,00
- Totaal €142,80
De kaart
- Keuze uit een vier-, vijf-, zes-, of zevengangenmenu.
- Het diner begint met een aantal verrassende amuses.
- Er wordt alleen met verse producten gewerkt.
- De keuken houdt rekening met allergieën.
- Aan de achterzijde van het restaurant ligt Foodbar The Backyard, waar men kan genieten van kleine gerechten.
- Openingstijden Nastrium: donderdag t/m maandag 18 uur tot 22 uur.
- The backyard: donderdag, vrijdag, zaterdag, maandag: 18 uur tot 22 uur, zondag 13 uur tot 22 uur.
Informatie
Restaurant Nastrium
Mierloseweg 130
5707 AR Helmond
Website: nastrium.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Curator Lightyear hoopvol over doorstart: ‘snel duidelijkheid’ nodig, want medewerkers solliciteren al elders
HELMOND - De curator van Lightyear is hoopvol over een mogelijke doorstart voor de ontwikkeling van de Helmondse zonneauto. Hij zegt daarover met een aantal partijen in gesprek te zijn. -
PREMIUM
Foutje, bedankt! Ingelaste raadsvergadering moet voorkomen dat Someren 165.000 euro misloopt
SOMEREN - Een in allerijl ingelaste extra raadsvergadering moet donderdag voorkomen dat de gemeente Someren 165.000 euro aan ozb-inkomsten misloopt. Het enige agendapunt is de reparatie van de Verordening onroerende-zaakbelastingen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Zaalvoetballer Umur Agir per direct van ZVV Eindhoven naar het Belgische KK Malle Beerse
Het tegen degradatie spelende ZVV Eindhoven zal het de rest van het seizoen moeten doen zonder sterkhouder Umur Agir. De veelvoudige Turkse international stapt per direct over naar KK Malle in België.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
De Raymaert verkocht: talentvolle chef uit Helmond nieuwe eigenaar
HELMOND - Djailany van de Laarschot, chef-kok van restaurant De Blauwe Lotus in Eindhoven, wordt de nieuwe eigenaar van De Raymaert in Helmond. Met zijn vrouw Kim begint hij 1 juli daar de zaak Nastrium. -
Vaarwel Raymaert, welkom Nastrium in Helmond
HELMOND - Na 26 jaar maakt het toonaangevende restaurant De Raymaert in Helmond binnenkort plaats voor nieuwkomer Nastrium. Over BN’ers en een stelletje dat elke week kwam eten enerzijds, en de bezetenheid van een chefkok anderzijds.
In samenwerking met indebuurt Helmond
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer