Volledig scherm
Tweevoudig wereldkampioen handbike Tim de Vries komt tijdens de Nationale Sportweek naar Helmond. Inzet: tv-presentator Frits Sissing geeft ook acte de présence in Helmond. © Bert Willems

Helmond is zondag gaststad van Nationale Sportweek

HELMOND - Frits Sissing kan na zondag precies vertellen welke sportverenigingen Helmond zoal in huis heeft. De tv-presentator fietst de route langs de clubs die hun deuren open zetten. Hij doet dat met Tim de Vries, tweevoudig wereldkampioen handbike.

Als één van de landelijke gaststeden van de Nationale Sportweek staan de schijnwerpers zondag op Helmond gericht. Het thema is dan 'de vereniging'. Beweegorganisatie JIBB houdt voor de derde keer een fietsroute langs de clubs. Een kleine vijftig doen daar aan mee, verspreid over de hele stad. Ook de Braverun in Brandevoort wordt aangedaan. Het merendeel van de verenigingen houdt van 10.00 tot 13.00 uur open huis, een klein deel doet dat van 13.00 tot 16.00 uur.

Demonstratie

Sissing, De Vries, de Helmondse sportwethouder Harrie van Dijk en anderen vertrekken om 10.00 uur bij het kantoor van Jibb aan de Wethouder Ebbenlaan (voormalige Leonardusschool). ,,Ze zullen niet overal langs kunnen gaan, maar bezoeken in ieder geval sportpark De Braak en HAC. Daar geeft Amy Siemons een demonstratie", zegt algemeen manager Berbel van Bree van JIBB.

Er zijn nog meer activiteiten tijdens de sportweek, die vijftien dagen duurt. Zo houdt JIBB een instagramactie voor voetbalteams die daarmee kaartjes voor Helmond Sport kunnen verdienen. En op woensdag 26 september doet de Helmondse organisatie mee aan het de landelijke 10@10 challenge. Van Bree: ,,Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kinderen om tien uur in beweging te krijgen. Dat gebeurt op de scholen. Wij gaan dat ook met ouderen doen. Op de Markt."

De wethouder gaat op zijn tocht langs de verenigingen handtekeningen ophalen. ,,We zijn van plan om een lokaal sportakkoord te sluiten", zegt Van Bree. Dit in navolging van het landelijke akkoord. Hierin komt te staan waar we in Helmond samen aan gaan werken." Wat dat zal zijn, kan ze nog niet aangeven.

Informatie over de deelnemende clubs: www.jibbhelmond.nl.

Fusie van organisaties

JIBB en Jong Helmond Lekker Gezond willen gaan fuseren. De gesprekken hierover zijn gaande, zegt Van Bree. Zij is algemeen manager van beide organisaties. Stichting Jong Helmond Lekker Gezond zet zich in om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Ze heeft er onder andere voor gezorgd dat op scholen, kinderdagverblijven en speeltuinen meer water en minder ranja wordt gedronken en dat snoep vervangen wordt door fruit.

,,Sport, beweging en gezonde voeding zijn niet los van elkaar te zien", zegt Van Bree over de fusie. Op 1 oktober wordt er meer duidelijk over de nieuwe organisatie.

In samenwerking met indebuurt Helmond