Volledig scherm
Schema van boring naar aardwarmte. © TNO

Helmond kan geen aardwarmte uit grote diepte halen

HELMOND - In Helmond is de grond nergens geschikt om kilometers diep te boren naar aardwarmte. Dat betekent dat bijvoorbeeld de stadsverwarming in Rijpelberg en Brouwhuis op zoek moet naar een alternatief voor duurzame warmte.

Dat blijkt uit antwoorden van het gemeentebestuur op vragen van politieke partij CDA. Die wilde weten hoe het staat met het onderzoek naar de mogelijkheden van geothermie in Helmond en de Peel. Dat loopt sinds vorig jaar. De uitkomsten zijn binnenkort te verwachten.

Afhankelijk van andere gemeente

Nu blijkt dat eerder onderzoek in 2016 al aan het licht heeft gebracht dat Helmond geen plek biedt voor geothermie op grote diepte, schrijft de gemeente Helmond. Om de stadsverwarming duurzamer te maken, is Helmond afhankelijk van aardwarmte die in andere gemeente mogelijk opgepompt kan worden. Dat geldt ook voor de tuinderij Van Gog in Helmond.

De eigenaar van de stadsverwarming, Ennatuurlijk, is verbaasd. „Bij ons weten loopt het onderzoek nog”, zegt een woordvoerder. „Deze tussenconclusie laat ik aan de gemeente. We wachten het onderzoek verder af. Geothermie kan ook op afstand worden geleverd, maar daar zitten haken en ogen aan.”

De mededeling van de gemeente is opvallend, omdat toenmalig wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) in april van 2016 er nog van uitging dat Helmond in 2018 zou kunnen gaan boren. De gemeente wilde dolgraag een eigen duurzame warmtebron op grote diepte.

Zo’n 6.400 huishoudens en pakweg twintig bedrijven in Rijpelberg en Brouwhuis zijn nu aangesloten op stadsverwarming. Zij ontvangen water dat op een centraal punt wordt verhit door het stoken van gas.

Koude- en warmteopslag

Voor aardwarmte ofwel geothermie moet minimaal twee kilometer diep geboord worden. In Helmond wordt wel volop warmte gewonnen met zogeheten koude- en warmteopslag (KWO-installatie). Daarvoor hoeven bij woningen of bedrijven de leidingen maar maximaal tachtig meter de diepte in.

Volledig scherm
Trilmetingen naar GeoThermie langs de Middenpeelweg in Venray © FotoMeulenhof

In samenwerking met indebuurt Helmond