Volledig scherm
De Molukken werden eind september getroffen door een zware aardbeving.

Helmond kan (nog) niet besluiten over noodhulp aan Molukken

HELMOND - Helmond heeft dinsdagavond geen besluit genomen over een voorstel van de SP om 10.000 euro noodhulp te geven aan de Molukken. Na een stemming in de gemeenteraad was het aantal voor- en tegenstanders gelijk (18-18), waardoor de beslissing doorschoof naar een volgende vergadering.

De Molukken werden eind september getroffen door een zware aardbeving. Daarbij vielen tientallen doden, raakten honderden mensen gewond en werden vele tienduizenden dakloos. De Indonesische eilanden kampen sindsdien met een gebrek aan hygiëne en basisvoorzieningen als tenten, voedsel, water en medicijnen. Helmond kent een behoorlijke Molukse gemeenschap.

Coalitiepartij SP kreeg steun van vrijwel alle oppositiepartijen. Maar de coalitiepartners GroenLinks, VVD, Lokaal Sterk en D66 waarschuwden voor willekeur (onlangs was ook in Albanië een aardbeving) en spraken zich uit voor particuliere initiatieven als crowdfunding. Ook de PvdA stemde tegen het idee van de SP. Door de afwezigheid van Lokaal Sterk-raadslid Henk Bekkers staakten de stemmen.

In samenwerking met indebuurt Helmond