Volledig scherm
Drakenbotenfestival in Helmond. foto Paul Verhees

Helmond kent weinig grote evenementen die veel publiek trekken in het voorjaar

ANALYSEHELMOND - Het Drakenbootfestival komt eraan. Daarna de Kasteeltuinconcerten. Helmond heeft dit jaar weer lang moeten wachten op de grote evenementen. Natuurlijk, de carnavalsoptocht trok veel kijkers en in april was het elf dagen kermis. Maar het voorjaar ging voorbij zonder echte publiekstrekker waarvoor duizenden mensen het centrum in trekken. Levendigheid die past bij een gemeente van deze omvang. Het is zo stil in mei.

Dat is wel anders geweest. Artimond bracht in het verleden velen op de been, in topjaren wel dertigduizend mensen. Die genoten van kunst en straattheater. Het bruiste in de stad. Later verhuisde Jazz in Catstown van september naar mei/begin juni. Nog zo'n trekker.   

Jaloezie
Maar het moest 'vernieuwend' worden.  Met enige jaloezie zag Helmond hoe andere Brabantse steden die evenementen hadden met bovenregionale uitstraling.  Die zelfs subsidie van de Provincie kregen. Brabant was destijds nog volop in de race voor  de nominatie Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Helmond bleef achter, vond destijds wethouder Jan van der Heuvel. Krachtenbundeling van Artimond en 'Jazz' zou leiden tot meer kwaliteit, een volwaardiger rol.

Uit dat culturele huwelijk werd H2O Helmond geboren.  Het 'gat' in mei werd er niet mee opgevuld: het festival werd twee keer in september gehouden. Toch trokken weer duizenden mensen naar het centrum.

H2O
Het voornemen om van H2O een Helmondse Glow, Boulevard of Festival Mundial te maken, viel echter in het water. De subsidiekraan werd elk jaar verder dichtgedraaid. Sponsoren waren in economisch onzekere tijden ook niet happig. 

Natuurlijk, er zijn nieuwe festiviteiten gekomen: het zeer succesvolle Drakenbootfestival en Urban Matterz. Beide krijgen 25.000 euro van de gemeente en staan daarmee bovenaan de lijst van evenementensubsidies. Samen met de Kasteeltuinconcerten. Dat zijn keuzes, prima. Die zijn altijd arbitrair.  

Wel blijft het vreemd dat de organisatie van Drakenboot twee keer na afloop cheques van de opbrengst aan goede doelen schonk. In 2015 maar liefst 35.000 euro, vorig jaar 20.000 euro. Die twee jaren bedroeg de subsidie 27.500 euro.  Had die opbrengst niet teruggestort kunnen worden ten behoeve van evenementen die het niet redden met de subsidie?

Hellrun
Zoals voor bijvoorbeeld de Hellrun. De organisatie daarvan trok deze week de stekker eruit. Jammer: zo'n obstakelrace trekt deelnemers die nog nooit hier zijn geweest. Dat zou nog eens Helmond promotie zijn. 

Of voor H20, dat in drie jaar van ruim 50.000 naar 10.000 euro gemeentelijk geld ging. H20 gaat in kleine vorm verder. Het ziet voor zichzelf geen toekomst meer in een grootschalig evenement. 

Al met al is 1 + 1 geen 2 en zeker geen 3 geworden. De niet vernieuwend genoeg gevonden evenementen Artimond en 'Jazz', waar veel Helmonders ieder jaar naar uitkeken, zijn verdwenen. 

Maar nu blijft het zo stil in mei.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond