Volledig scherm
Een medewerkster van Rijkswaterstaat achter de knoppen © Kees Martens

Helmond kijkt mee in nieuwe A2-tunnel Maastricht

HELMOND - De nieuwe A2-tunnel in Maastricht opent donderdagavond. Vanaf dan houdt Rijkswaterstaat in Helmond met 200 camera's dag en nacht een oogje in het zeil.

Het is nog stil en leeg in de nieuwe A2-tunnel in Maastricht. Wegverkeersleider Malou Vromans kijkt naar de beeldschermen aan haar bureau in de Verkeerscentrale Zuid-Nederland in Helmond. De medewerkster van Rijkswaterstaat ziet vier tunnelbuizen met donkergrijs asfalt badend in licht oranje licht. Op een ander beeldscherm ziet Vromans hoe testverkeer bij de ingangen in het daglicht klaarstaat om naar binnen te rijden. Alles onder controle, stelt ze tevreden vast.

Soepel
Het is maandagmiddag, nog een paar dagen en dan moet Vromans meer doen dan alleen rustig toekijken. Donderdagavond laat opent de nieuwe Koning Willem Alexandertunel in Maastricht. Vanaf dan rijdt verkeer over de A2 soepel onder de stad door, op weg naar Luik en verder.

Camera's
Vanuit de Helmondse verkeerscentrale houdt Rijkswaterstaat dag en nacht het verkeer in de tunnel in de gaten. Via ruim tweehonderd camera's en detectielussen in het asfalt registreren medewerkers op de Automotive Campus elke beweging in de vier tunnelbuizen. "De camera's kunnen draaien en inzoomen," vertelt Chris Roovers, hoofd van de verkeerscentrale. "We kunnen elk blokje tunnel van tien bij tien centimeter te zien krijgen."