Volledig scherm
© Thinkstock

Helmond koopt voor 1,2 miljoen papiercontainers

HELMOND - Om ervoor te zorgen dat alle Helmondse huishoudens volgend jaar hun oud papier ordelijk aan de straat kunnen zetten, koopt de gemeente voor 1,2 miljoen euro papiercontainers.

Voor dat geld zijn de kunststof containers ook voorzien van een chip. Die is bedoeld om te registreren van wie welke container is, aldus wethouder Paul Smeulders. Hij garandeert dat het ophalen van oud papier gratis blijft. "Er zit met de chip geen addertje onder het gras." Gemeenteraadslid Michael Rieter (Helder Helmond) vroeg de wethouder hier dinsdagavond naar.

In april 2017 deelt Helmond de plastic containers uit. Alle krap 40.000 huishoudens krijgen de beschikking over een kleine kliko (inhoud 140 liter). Op verzoek verstrekt de gemeente een grotere kliko van 240 liter. De kosten van drie tientjes per container betaalt de gemeente met geld dat de door de jaren heen is gespaard met inkomsten uit de afvalstoffenheffing.

Helmond stapt over op papierinzameling met containers om de opbrengst te vergroten. Nu zetten inwoners van de stad hun papier aan de straat in dozen, zakken of eigen containers.

Verenigingen raken hun inkomsten uit papierinzameling in stappen kwijt. Per wijk is nog wel een inzamelingspunt toegestaan. Zo kan bijvoorbeeld Fanfare De Vooruitgang in Stiphout bij hun clubgebouw papier blijven innemen.