Zo gaat het nieuwe grand café De Vijfhoeck eruit zien. De korte zijgevel ligt aan de Kamstraat.
Volledig scherm
Zo gaat het nieuwe grand café De Vijfhoeck eruit zien. De korte zijgevel ligt aan de Kamstraat. © Hugo Molleman/Grand Café De Vijfhoeck

Helmond krijgt een 'industrieel' grand café met De Vijfhoeck

HELMOND - Twee nieuwe horecazaken tegelijkertijd opstarten: Hugo Molleman (Il Borgo) is er maandag mee begonnen. Hartje Helmond krijgt er een grand café en een Italiaans restaurant bij.

Als alles meezit, kunnen Helmonders vanaf 1 juli drinken en eten in het nieuwe grand café De Vijfhoeck. Aan de Kamstraat opent dan de nieuwe onderneming van Hugo Molleman, eigenaar van lunchroom Il Borgo. Iets daarvoor, waarschijnlijk op 1 mei, opent een Italiaans restaurant aan de Kerkstraat, ook van Molleman.

Industrieel

Het 'stadscafé' aan de Kamstraat oogt van buiten en binnen als een industrieel pand. „Beetje zoals Strijp S in Eindhoven,” aldus Molleman. „Staal, glas en een donkerrode baksteen.”

De bouw is maandag begonnen. Sloop is overigens een beter woord. Het grand café komt in het voormalige magazijn van witgoedwinkel Maxwell. Het pand wordt nu eerst gestript en later uitgebreid richting Kerkstraat. 

De Vijfhoeck telt straks twee verdiepingen. „We leggen de nadruk op bier. We hebben straks zestien bieren op de tap en honderdvijftig speciaalbieren op fles, waaronder ons eigen bier De Vijfhoeck.”

Artikel gaat verder onder de foto.

Aan de Kamstraat wordt het magazijn van het vroegere Maxwell gestript. Hierin komt grand café De Vijfhoeck.
Volledig scherm
Aan de Kamstraat wordt het magazijn van het vroegere Maxwell gestript. Hierin komt grand café De Vijfhoeck. © Simon Rood

Italiaans specialiteitenrestaurant

Vanuit het café kunnen bezoekers doorlopen naar het nieuwe Italiaanse specialiteitenrestaurant aan de Kerkstraat. Werklui hebben maandag de gevel van het voormalige winkelgedeelte van Maxwell gesloopt. „We herstellen de gevel in oude luister.” Oftewel: houten kozijnen en wit pleisterwerk. Het herenhuis stamt uit 1882.

Binnen kunnen bezoekers zien hoe koks de maaltijden bereiden in onder meer een houtgestookte steenoven. „Die heeft niemand in de regio,” meldt Molleman met trots, die de naam van de zaak nog geheim houdt.

Met de komst van het nieuwe restaurant telt de Kerkstraat met Roka en Mostar straks drie eetgelegenheden. Molleman hoopt op meer. „Dit moet hét restaurantstraatje worden van Helmond. Met terrassen aan de voorzijde.”

Molleman liep al jaren rond met een plan voor een restaurant. „Het pand loopt van de Kerkstraat naar de Kamstraat. Veel te groot voor één restaurant. Toen kwam het idee voor een grand café. Dat kennen we nog niet in Helmond.” Mede dankzij crowdfunding haalde Molleman 1,3 miljoen euro binnen om het pand te kopen. Dat ligt achter de lunchroom aan de Markt.

Het beginnen van twee nieuwe bedrijven is pittig, erkent Molleman. „Maar de stad is in ontwikkeling. De vraag naar goede retail en kwalitatieve horeca groeit.” Bij Il Borgo werken nu zo'n 25 mensen. Voor zijn twee nieuwe zaken zoekt Molleman twintig personeelsleden.

Aan de Kerkstraat komt een nieuw Italiaans restaurant, in het pand waar vroeger Maxwell zat. De voorgevel wordt in oude luister hersteld.
Volledig scherm
Aan de Kerkstraat komt een nieuw Italiaans restaurant, in het pand waar vroeger Maxwell zat. De voorgevel wordt in oude luister hersteld. © Simon Rood
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond