Volledig scherm
Leerlingen van een basisschool in Zaandam leggen het eerste Tiny Forest van Nederland aan. Helmond krijgt er twee. © IVN

Helmond krijgt twee mini-bosjes

HELMOND - Helmond gaat op zoek naar twee locaties in de stad waar een mini-bosje kan worden aangelegd. Voorwaarde is dat de buurt daar achter staat en wil meehelpen met onderhoud. Ook moet er een basisschool in de omgeving staan, want de bosjes krijgen een buitenlokaal waar leerlingen gebruik van kunnen maken. 

SP-wethouder Erik de Vries en Renske Visser, regiodirecteur van het IVN,  tekenden gisteren de samenwerkingsovereenkomst in het IVN-trefpunt De Koekoek bij speelhuis Helmond-West. Als de aanleg van de eerste twee bossen goed verloopt wil Helmond er in het jaar 2020 nog eens twee extra laten aanleggen. 

Een ‘Tiny Forest’ is een stukje grond ter grootte van een tennisveld. Daarop komt een dichtbegroeid woud van inheemse bomen. Dat is goed voor dieren en insecten, maar ook voor de omwonenden. Het moet een plaats van ontmoeting worden. 

India

Het idee ontstond in India. Daar wilde autofabriek Toyota het fabrieksterrein vergroenen met een klein bos. Dat werd aangelegd met gebruik van traditionele Japanse methoden. Dat sloeg aan: het idee verspreidde zich snel naar andere landen. 

In Nederland pikte natuurorganisatie IVN dit op. Met hulp van de Postcodeloterij zijn in verschillende steden al kleine bosjes aangelegd. De eerste werd in Zaandam ingeplant door leerlingen van een basisschool. In Utrecht werd een parkeerplaats omgebouwd tot bos. In Enschede werd er een aangelegd op een schoolplein. 

De provincie Noord-Brabant sprong ook op de wagen en spoorde steden aan om met provinciale subsidie een Tiny Forest aan te leggen. Acht gemeenten meldden zich aan, waaronder Helmond. Maar het bos ging naar Den Bosch. De provincie vond dat toch te mager en stelde geld beschikbaar om ook de zeven andere steden zulke bosjes te laten aanleggen. Dat moeten er uiteindelijk 28 worden. Aanleg van een Tiny Forest kost circa twintigduizend euro.

Aanmeldingen

Helmond roept nu bewoners, wijken, scholen, en bedrijven op om zich aan te melden. Dat kan tot 10 februari via de website van de gemeente. Uit de aanmeldingen worden eind februari twee 'winnaars’ geselecteerd. De aanleg van het bosje begint dan eind dit jaar. 

Gemeente en IVN ondersteunen het initiatief. De gemeente zal een  startbijeenkomst beleggen, helpt bij de locatiekeuze en zorgt dat de samenwerking tussen buurt en school op gang komt. IVN Helmond gaat de inwoners enthousiast maken en zorgen dat er voldoende draagvlak ontstaat. 

Het project past prima bij de wens van het college om Helmond te vergroenen, zei wethouder De Vries. Ook kunnen de bosjes helpen bij het tegengaan van wateroverlast bij zware regenval. Hij benadrukte de rol van de omwonenden: ,,Deze bosjes zijn niet van de gemeente, maar van de mensen die daar wonen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond