Volledig scherm
Een digitaal spiekoog. © ANP

Helmond leent geld aan ouderen die langer thuis willen wonen

HELMOND - Een verhoogde toiletpot, een tweede trapleuning of een badkamer op de begane grond: voor deze ingrepen kunnen Helmonders voortaan geld lenen bij de gemeente. Het gaat om een bedrag tussen de 2.500 en 10.000 euro die in tien jaar tijd moet terugbetaald worden. De rente wordt bepaald door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Momenteel bedraagt die 2,8 procent.

Deze zogeheten blijverslening is in het leven geroepen voor ouderen die langer thuis willen blijven wonen. Met het geleende geld kunnen zij hun huis makkelijker begaanbaar of veiliger maken. Denk hierbij aan de installatie van een digitaal spiekoog (een deurspion met groter beeldscherm) of een systeem dat ramen automatisch opent wanneer er teveel koolmonoxide in de kamer hangt.

Toestemming

Om in aanmerking te komen voor een lening in Helmond moeten aanvragers (of de partner) jonger zijn dan 76 jaar. Een koopwoning moet minimaal een jaar oud zijn en mag een maximale WOZ-waarde hebben van drie ton. Huurders moeten toestemming krijgen van de eigenaar om een ingreep in huis te doen.

Helmond heeft in totaal 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de blijverslening en twee andere leningen. Dat zijn de duurzaamheidslening (voor bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak) en de starterslening, om kopers van een eerste huis een steuntje in de rug te bieden. Afhankelijk van het aantal aanvragen wordt het geld verdeeld over de drie regelingen. De blijverslening geldt tot 1 november 2018.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond