Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Helmond moet wachtgeld oud-wethouder Tielemans doorbetalen door gebrek aan verzekering

HELMOND - De wettelijke periode voor het ontvangen van wachtgeld is verstreken. Toch blijft ex-wethouder Peter Tielemans voorlopig een uitkering van dezelfde hoogte van de gemeente Helmond ontvangen.

Dit is ongeveer 5.000 euro (bruto) per maand; zeventig procent van zijn laatst verdiende salaris als wethouder. De reden van verlenging zit in de medische gesteldheid van Tielemans. De kans is reëel dat de gemeente Tielemans – in 2013 opgestapt – nog zes jaar moet doorbetalen.

De gemeente Helmond is hiervoor niet verzekerd. "We hebben hierover in 2015 nog een kosten-baten-analyse gemaakt. Daaruit bleek dat we gezien de hoogte van de premie het risico konden nemen. Vooral kleinere gemeenten verzekeren zich hiertegen", zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Omwille van de privacy' wil hij verder geen mededelingen doen over Tielemans.

Zelf is de 59-jarige Helmonder wel openhartig over zijn medische situatie, zaterdag in het ED. Hij doorbreekt in dit interview voor het eerst sinds jui 2013 het stilzwijgen over de taxibonnenaffaire die hem aftreden dwong en zijn arrestatie vorig jaar op verdenking van onder meer fraude en corruptie. Nog altijd is onduidelijk of Tielemans ook echt voor de rechter wordt gebracht.

Lees het complete interview met de voormalige wethouder in het ED van zaterdag of via de digitale krant.