De politiek bezocht zaterdagochtend Helmond-Oost. Jan Roefs (CDA) maakte van de mogelijkheid gebruik om zwerfvuil te rapen, in het kader van World Cleanup Day.
Volledig scherm
De politiek bezocht zaterdagochtend Helmond-Oost. Jan Roefs (CDA) maakte van de mogelijkheid gebruik om zwerfvuil te rapen, in het kader van World Cleanup Day. © ED

Helmond-Oost krijgt vierde beweegtuin van de stad

HELMOND - In Helmond-Oost komt naar verwachting eind dit jaar de vierde beweegtuin van de stad. Het concept is populair. Volgens Jibb+ bewegen zo’n duizend mensen wekelijks op zo’n speels sportpleintje.

De vierde beweegtuin van de stad is voorzien op het terrein van handbalvereniging Swift. Op een strook langs het buitenveld verrijst eind dit jaar een handvol toestellen. De beweegtuin komt binnen de hekken van het terrein, om de kans op vandalisme klein te houden. 

„Maar hij is straks wel voor iedereen toegankelijk”, aldus Gerard Feijen. Hij is actief binnen zowel de wijkraad Helmond-Oost als Jibb+. Wijkregisseur Jos Couwenberg van de gemeente Helmond bevestigt dat het plan er ligt. „In augustus kregen we het verzoek binnen. Het zit nu in de ambtelijke molen, maar ik verwacht dat het in orde komt.”

Ouderen en eenzamen

Een beweegtuin is een pleintje met toestellen waarop bezoekers eenvoudig kunnen sporten. Helmond kent er nu drie: in Speeltuin Leonardus, bij Speeltuin Helmond-West en sinds kort naast Vitaliek. Beweegpromotor Jibb+ organiseert gezamenlijke uitjes hier naartoe, om vooral ouderen en eenzame mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren. Het concept is succesvol: volgens Feijen van Jibb+ zijn wekelijks zo’n duizend mensen in de beweegtuinen te vinden. „Dat laat zien dat het werkt en daarom willen we er meer van.”

Zaterdagochtend bracht het gemeentebestuur van Helmond een bezoek aan de wijk Helmond-Oost. Burgemeester Elly Blanksma, alle zes wethouders en een dozijn (burger)gemeenteraadsleden kregen een rondleiding. De tocht voerde onder meer langs het gerenoveerde winkelcentrum Straakven, het Hortensiapark en de plek waar de vierde beweegtuin van de stad gaat komen.

In samenwerking met indebuurt Helmond