Volledig scherm
© Wim van den Broek

Helmond: RIVM-advies hoogspanning kwam te laat

HELMOND/DEN HAAG - De gemeente Helmond doet voorlopig niets met een rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waarin wordt geadviseerd de magneetveldzone rond hoogspanningsmasten breder te maken dan 45 meter aan weerszijden van de elektriciteitsdraden. Dit bleek deze week tijdens een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag over het bestemmingsplan Brandevoort II Broekstraat 91.

Volgens het RIVM kan er een verband zijn tussen leukemie bij kinderen en het wonen binnen een magneetveldzone. Het rijksinstituut adviseerde afgelopen zomer de Nederlandse gemeenten in een rapport geen woningen te bouwen binnen een zone van 75 meter aan weerszijden van een hoogspanningstracé. Het rapport kwam te laat voor bestaande bestemmingsplannen waarmee in Brandevoort woningen worden gebouwd, stelt de gemeente Helmond. Bij nieuwe bestemmingsplannen zal het RIVM-rapport wel worden meegenomen, aldus een woordvoerder. De gemeente heeft zelf het onderzoeksbureau Petersburg Consultants ingeschakeld. Ook dit bureau adviseert een bredere zone dan de 45 meter die Helmond tot dusver aanhoudt.

Het bestemmingsplan Brandevoort II Broekstraat 91 wordt aangevochten door Mierlonaar Gerard Manders uit de Broekstraat. Hij verzet zich al jaren tegen het hoogspanningstracé van TenneT dat langs zijn huis loopt. Zijn woning ligt op minder dan 45 meter afstand. Manders wil dat het genoemde bestemmingsplan van tafel gaat, ook al regelt het alleen maar de legalisatie van een recreatiewoning aan de Broekstraat.

Manders vindt dat de gemeente in het bestemmingsplan een bredere magneetveldzone had moeten opnemen. Helmond deed dit niet omdat het ontwerp van het bestemmingsplan al ter inzage lag toen het RIVM-rapport nog niet bekend was. Het bestemmingsplan Brandevoort II Broekstraat 91 is echter pas door de gemeenteraad vastgesteld op 6 september 2016, toen het RIVM-rapport al bekend was. De Raad van State beslist binnen zes weken of de gemeenteraad het RIVM-rapport toch had moeten laten meewegen.

In samenwerking met indebuurt Helmond