Volledig scherm
© Thinkstock

Helmond slechtste van het land met persoonsgegevens

HELMOND - Helmond heeft de registratie van persoonsgegevens niet op orde. Het scoorde over 2017 het slechtst van alle circa 380 Nederlandse gemeenten. Het schort met name aan de manieren waarop gegevens worden vastgelegd.

Ook Meierijstad scoort slecht, maar deze fusiegemeente en Helmond zijn lang niet de enige met een probleem op dit vlak. Bij een derde van de gemeenten voldoen de werkprocessen niet aan de normen. Hierdoor gaat er vaak iets mis als iemand bijvoorbeeld de geboorte van een kind of een verhuizing doorgeeft. Dit blijkt uit de net gepubliceerde zelfevaluatie van de Basisregistratie Personen (BRP).

Gemeenten voeren ieder jaar de verplichte zelfevaluatie uit. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens analyseert en publiceert de resultaten. Staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Binnenlandse Zaken) wil verbetering. Veel gemaakte fouten zijn onder meer het ontbreken van verplichte documenten en foutieve buitenlandse persoonsnummers.

Wisselend

Net als elders in Nederland is het beeld ook in Zuidoost-Brabant zeer wisselend. Bergeijk, Best, Eersel, Geldrop-Mierlo en Oirschot hebben hun zaken goed voor elkaar. Maar net als Helmond halen ook Asten, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Heeze-Leende, Meierijstad, Nuenen, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard en Waalre een onvoldoende. Bladel, Gemert-Bakel, Laarbeek, Reusel-De Mierden en Veldhoven krijgen een voldoende.

De scores worden uitgedrukt in een percentage. Alles onder de 90 procent is onvoldoende, tussen 90 en 95 procent is voldoende, alles boven 95 procent is goed. Geldrop-Mierlo, de beste gemeente in Zuidoost-Brabant, haalt 99,0 procent. Helmond blijft steken op 55,4 procent. Het is daarmee met afstand de slechtst presterende Nederlandse gemeente, voor Venray (62,3) en Meierijstad (64,7).

De gemeente Helmond kon of wilde maandag niet reageren op de bevindingen van het onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Helmond