Maiky Fecunda (Helmond Sport) in duel met Elton Kabangu (FC Eindhoven).
Volledig scherm
Maiky Fecunda (Helmond Sport) in duel met Elton Kabangu (FC Eindhoven). © BSR Agency

Helmond Sport schiet play-off-wens van FC Eindhoven zo goed als aan diggelen

Helmond Sport heeft FC Eindhoven op Tweede Paasdag een bijzonder pijnlijke nederlaag bezorgd: 2-1. Door de zege van de Helmonders loopt de rivaal de play-offs zo goed als mis, de kans dat het nog lukt voor FCE is bijzonder klein.

Voor FC Eindhoven was het do or die in Helmond, de ploeg móést drie punten pakken om mee te blijven doen in de strijd om de play-offs. Voor Helmond Sport, dat al lang klaar is, was het dé kans om het rampseizoen nog enigszins glans te geven. Dat deden de Helmonders vooral met veel strijd, het veldspel hield, net als dat van FC Eindhoven, in de eerste helft niet over.

De derby kenmerkte zich met veel foute passes en balverlies. Daardoor was het duel wel in balans, al waren de grootste kansen voor rust voor FC Eindhoven. Elton Kabangu had in de zesde minuut al de 0-1 op zijn schoen na slordig balverlies van Dylan George. De buitenspeler van FC Eindhoven, die de geblesseerde Marcelo Lopes verving, stuitte op doelman Stijn van Gassel. Even later was ook Alvin Daniels nog dichtbij een doelpunt, maar hij schoot naast.

Helmond Sport stelde daar weinig tegenover, op slag van rust was Juul Respen wel gevaarlijk. Hij wist alleen niet te profiteren van een inschattingsfout van FCE-doelman Guy Smit, die de bal op zijn borst aannam na een beroerde terugspeelbal.

Flitsend Helmond Sport

Na rust was het een compleet ander verhaal door een flitsend begin van Helmond Sport. In de 51ste minuut schoot Bram Zwanen de Helmonders met een bekeken schuiver op 1-0 en weer 2 minuten viel ook de 2-0 via een counter uit het boekje. Respen speelde de bal naar George, die de bal op zijn beurt weer teruglegde op Richelor Sprangers, die weer eens in de basis begon ten faveure van Diego Snepvangers. Hij bracht de Helmondse fans in extase.

Na die 2-0 zakte Helmond Sport in en bleef het op de counter loeren. Respen had al snel de 3-0 kunnen maken, maar schoot net voorlangs. FC Eindhoven zocht meer en meer de aanval en kreeg ook kansen. Collin Seedorf leek ook raak te koppen, ware het niet dat Van Gassel een uitstekende reflex in huis had. Tien minuten voor tijd viel de goal alsnog. Kaj de Rooij ging neer en kreeg een penalty, Branco van den Boomen maakte geen fout: 2-1. Het was de aanleiding voor een heus Eindhovens slotoffensief, maar er werd niet meer gescoord. 

In samenwerking met indebuurt Helmond