Volledig scherm
Een gemaskerde student die deze week protesteerde tegen het regime van president Daniel Ortega. Paramilitairen en de politie in Nicaragua openden het vuur op de demonstranten. © AFP

Helmond steunt Nicaragua, maar houdt situatie in de gaten

HELMOND - De vriendschapsband met San Marcos blijft bestaan, maar Helmond houdt de situatie in Nicaragua wel zo scherp mogelijk in de gaten. ,,Als de regering ons zaken gaat opleggen, dan moet je alles nog eens goed gaan overwegen."

De spanning houdt aan in Nicaragua. Actievoerders gingen ook deze week weer de straat op om te protesteren tegen het regime van president Daniel Ortega. De afgelopen maanden zijn er al ruim tweehonderd mensen om het leven gekomen in het land in Midden-Amerika. Veelal als gevolg van het ingrijpen van de ordediensten. Helmond probeert ondertussen een vinger aan de pols te houden.

Helmond heeft namelijk al dertig jaar een vriendschappelijke relatie met San Marcos, een stadje in het arme Nicaragua. Eerst via een stichting, sinds 2006 maakt ook de gemeente Helmond formeel onderdeel uit van de stedenband. De stichting helpt de inwoners van San Marcos onder meer op het gebied van onderwijs, ouderenzorg en gezondheidszorg. De gemeente Helmond heeft vooral een adviserende rol. Met regelmaat reizen er ambtenaren af naar Nicaragua om het plaatselijke stadsbestuur van advies te voorzien. 

Meeleven

Aan die hulp wordt niet getornd, nu er grote politieke onrust is in Nicaragua. Dat laat het stadsbestuur in een reactie weten. ,,Gezien de huidige toestand leven we erg met hen mee. Van een aanpassing in onze stedenband is geen sprake", zegt verantwoordelijk wethouder Cathalijne Dortmans. ,,Sterker nog: als coalitie hebben we al eerder, ook in ons coalitieakkoord, aangegeven dat de steun vanuit Helmond voor San Marcos intact blijft. De komende tijd zullen we nader invulling geven aan de manier waarop we onze internationale betrekkingen vormgeven, ook in relatie tot de Global Goals van de Verenigde Naties."

Toch houdt de gemeente Helmond de situatie in Nicaragua zo nauwlettend mogelijk in de gaten. De toekomst van het land is immers onzeker. ,,We hebben Nederlandse contactpersonen die ons op de hoogte houden", zegt Jan Hendriks, adviseur internationale betrekkingen van de gemeente Helmond. ,,In San Marcos is er niet geschoten, maar in een dorp verderop zijn twee doden gevallen. Het doel is en blijft om de lokale bevolking te helpen. Als dat onder dezelfde condities kan als voorheen, dan is er geen probleem. Mocht de regering zich in een later stadium met ons werk gaan bemoeien, dan moeten we kritisch kijken naar de hulp die we San Marcos willen bieden."

In samenwerking met indebuurt Helmond