Volledig scherm
Helmondse vrijwilligers worden op de Markt in het zonnetje gezet door burgemeester Blanksma. © FotoMeulenhof

Helmond toont waardering; zonder vrijwilligers lukt het niet

HELMOND - Zaterdag is het Nationale Vrijwilligersdag. Het moment om die mensen in het zonnetje te zetten en dat doen ze in Helmond vrijdag al.  Respect en waardering is voor de betrokkenen van doorslaggevend belang. ,,Dat besef mag wel iets groter worden.”

Respect en waardering, daar draait het voor iemand als Hans van den Heuvel (73) om. Deze Helmonder is al vijftien jaar vrijwilliger bij Huac Petanque club, een Jeu de boules vereniging in Helmond. Hij vervult daar voorzitterswerk. Hij vindt het een zinvolle invulling om na het pensioen jezelf ook maatschappelijk nuttig te maken. ,,Het mooiste is dat je wat kan betekenen voor elkaar. Zeker voor bijvoorbeeld iemand die zich eenzaam voelt.” 

Volledig scherm
Een klein gebaar doet het vaak al goed voor mensen die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij. © FotoMeulenhof

Eerbetoon

Voor 'harde werkers’ als hij is de kiosk op de Helmondse Markt sinds vrijdag omgetoverd tot een openlijk eerbetoon,  in naam van de gemeente. Er zijn daar tien verhalen van Helmondse vrijwilligers te vinden, ze zijn via een QR-code op de mobiele telefoon te lezen. 

Ook het verhaal van Luurt Boonstra (74) staat er tussen. Hij doet al 12,5 jaar vrijwilligerswerk. Hij vervoert patiënten van de ene naar de andere afdeling in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Het leukste vindt hij de kinderafdeling, dit komt omdat hij zelf opa is. ,,Als je de tijd ervoor hebt, is het toch mooi om wat voor de maatschappij te doen. Het geeft voldoening en de complimenten die je ontvangt, zorgen ervoor dat je plezier hebt in je werk.”

Blijwilligers

Volledig scherm
In de Helmondse kiosk staan presentjes voor de vrijwilligers klaar. © FotoMeulenhof

Onlangs kwam het CDA Helmond met een ‘Witboek Blijwilligersbeleid’ waarin aanbevelingen stonden om al die onbaatzuchtige helpers tevreden te houden en nieuwe te werven. Waardering telt daarbij zwaar net als een gelijkwaardige behandeling ten opzichte van betaalde krachten.  

Boonstra kan dat volledig onderschrijven. Hij moet er niet aan denken dat alle vrijwilligers zouden wegvallen. Veel werk wordt door hen vervuld en dat kan niet gemist worden. ,,Als we een keer niet aanwezig zijn, horen we achteraf dat het vaste personeel ons enorm miste.”

Her en der in de stad is er op de grond de tekst 'vrijwilliger bedankt’ te vinden, nabij plekken waar ze vaak actief zijn. Joyce van Hulst (48), al zeven jaar actief bij Scouting Brandevoort, krijgt er energie van. ,,Als ik die kinderen zie stralen, dat is wat het voor mij doet.” Vanuit de maatschappij mag de waardering wel wat meer komen. ,,Mensen hebben niet altijd door dat je het werk in je vrije tijd doet. Dat besef mag wel iets groter worden.” 

In samenwerking met indebuurt Helmond