De traditionele afsluiting van carnaval in Helmond: het begraven van 'de kei'.
Volledig scherm
De traditionele afsluiting van carnaval in Helmond: het begraven van 'de kei'. © Ton van de Meulenhof

Helmond verbiedt glas op straat tijdens carnaval

HELMOND - Feestvierders mogen tijdens carnaval in Helmond niet met een glas de straat op, ook niet op terrassen. De gemeente Helmond verbiedt het gebruik van glas in de openbare ruimte in het gehele centrum.

Het is voor het eerst dat Helmond dit verbod instelt. Dat komt niet doordat er vorig jaar vervelende dingen zijn gebeurd, aldus een woordvoerster van de gemeente. „Wel is voorgaande jaren geconstateerd dat er glas vanuit de horeca in de openbare ruimte terecht kwam, dat tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden tijdens de uitgaansnacht.”

Plastic bekers

Het gebied waar glazen nu ook op terrassen taboe zijn, omvat de volgende straten: Havenweg, Steenweg, Kasteellaan, Parkweg, de Kegelbaan en de Kamstraat. De kroegeigenaren zijn zelf verantwoordelijk om het verbod te handhaven dan wel voor plastic bekers te zorgen waarin bezoekers de drank kunnen overgieten. Het verbod geldt van vrijdag 21 tot en met dinsdag 25 februari.

Mocht het toch misgaan, heeft Helmond een manier verzonnen om dat te ondervangen. „Om te voorkomen dat er nog eventueel door de bezoekers van de carnavalsoptocht meegenomen glazen flessen ’s avonds in het horecaconcentratiegebied liggen, wordt na de optocht op zondag een veegronde in dit gebied gehouden.”

In samenwerking met indebuurt Helmond