Volledig scherm
Toen undercoveragenten onderzoek deden naar ‘een andere zaak’ in een Eindhovense shisha-lounge, zagen ze de barman dealen. Deze bleek vooral in Helmond te leveren. Als het aan het OM ligt, mag hij daar voorlopig niet meer komen. © Bert Jansen

'Helmond-verbod’ voor twee jaar gevraagd voor dealer

DEN BOSCH - Een Eindhovenaar die begin dit jaar flink harddrugs dealde in Helmond hoorde in de Bossche rechtbank een opmerkelijke strafeis. Na negen maanden cel mag hij zich twee jaar niet in die stad laten zien. 

Officier van justitie Stijn Revis was niet te spreken over de 25-jarige Jordi W. Hij zou mensen opzettelijk verslaafd maken en dan blijven bombarderen met ‘speciale aanbiedingen’ waar ze geen weerstand aan kunnen bieden. “Hij maakt ze moedwillig kapot”, aldus de officier. Omdat hij een vaste klantenkring zag, wil hij hem losweken van die junks. Vandaar een bijzonder locatieverbod: twee jaar lang  is Helmond verboden gebied. Mocht Jordi er toch gezien worden (en de politie kent hem goed) dan moet hij per keer twee weken terug de cel in.

Autootje

De man liep  bij toeval tegen de lamp. Hij werkte achter de bar bij een beruchte shishalounge in de Eindhovense Tongelresestraat. Daar zijn  de afgelopen tijd meerdere aanslagen op gepleegd, de zaak is een keer leeggehaald door het arrestatieteam omdat er met wapens was gezwaaid en de zaak werd gesloten door de burgemeester.

Quote

Dealer ‘Muis’ stuurde reclame-boodschap­pen rond als ‘echte dynamite’ en ‘extra dikke bombabol­len', en kreeg lof of klachten terug: ‘die bruine rommel hoef ik niet’ of ‘tof spul .

Eind vorig jaar zaten undercover-agenten in de lounge, voor ‘een andere zaak’. Ze zagen de barman duidelijk dealen. Klanten gaven hem geld, kregen ‘iets’ en gingen meteen naar het toilet. Er kwam een apart onderzoek op Jordi en dat bleek al snel raak. Politiemensen die hem volgden in zijn autootje zagen hem telkens in Helmond spullen afleveren bij drugspanden of aan mensen die heel even instapten. En dat was vaak ook in minder fijne straten.  

Een dag lang werden zijn klanten bevraagd en de meesten gaven toe bij hem te kopen. Ze kenden hem als ‘Muis’. Na zijn arrestatie vond de politie verstopplaatsen in zijn auto, een pak bankbiljetten in zijn broekzak en bijna vijftig gram handel. Zijn telefoon onthulde nog meer.  De politie was bang dat die beveiligd zou zijn maar met de code 0000 sprong het ding al open. ‘Muis’ stuurde reclame-boodschappen rond als ‘echte dynamite’  en ‘extra dikke bombabollen', en kreeg lof of klachten terug: ‘die bruine rommel hoef ik niet’ of ‘tof spul . Regelmatig verkocht hij ook op de pof, en dat was met name aan nieuwe klanten.

Dat laatste stak de officier het meest. "Hij is een professional en houdt mensen in zijn greep.” Gezien het strafblad weet hij niet van ophouden en dus had Revis geen genade.  Bijna de maximale celstraf, negen maanden, plus dat Helmond-verbod.

Merknaam

Advocaat Serge Weening was eveneens boos. Volgens hem klopt er niks van het onderzoek. De telefoon werd vooral door een ander gebruikt, zijn cliënt had hem nog geen twee weken toen hij werd opgepakt. Dat klanten hem herkenden zegt niks, ook de ander noemde zich Muis. “Dat is een merknaam".  Jordi had tot dan geen woord gezegd maar viel in zijn laatste woord opeens zijn advocaat bij. Dat had hij eerder moeten doen, zei de rechter. 

In samenwerking met indebuurt Helmond