Volledig scherm
De Molenstraat in Helmond. © FotoMeulenhof

Helmond wil komend voorjaar de criminaliteit in de binnenstad in beeld hebben

HELMOND - Na het preventief fouilleren gaat Helmond een stap verder om de criminaliteit in de binnenstad aan te pakken. Komend voorjaar wil de gemeente precies in beeld hebben wie er rondhangt en wat zij uitspoken. 

Zoals in september al werd vermoed, heeft Helmond de Binnenstad-Oost aangewezen als wijk voor een zogeheten RIEC-casus. Dat betekent, dat onder meer politie, justitie, Belastingdienst en douane gezamenlijk de wijk intrekken.

De overheden controleren daarbij woningen, bedrijfspanden, winkels en voertuigen op overtredingen en misstanden. Zo hopen zij stukje bij beetje criminele netwerken bloot te leggen en die aan te pakken of op zijn minst te verstoren.

‘Dit ga je voelen’

Dat heeft burgemeester Elly Blanksma dinsdagavond bekendgemaakt, samen met politie en het openbaar ministerie. „Die permanente aandacht, die zul je echt gaan voelen”, waarschuwt Blanksma.

De Binnenstad-Oost - grofweg tussen de Heistraat en de Molenstraat - kampt al jaren met drugsoverlast. Ook zijn er vermoedens van witwaspraktijken bij ondernemingen en spelen er sociale problemen zoals armoede, werkeloosheid en slechte gezondheid.  

Eerder dit jaar gold de buurt als ‘veiligheidsrisicogebied’. De politie fouilleerde er zes keer preventief, om het aantal vuurwapens en drugs op straat te verminderen. Die maatregel was een reactie op de schietpartij op klaarlichte dag in de Molenstraat afgelopen januari.

Kleine opbrengst

De opbrengst na het controleren van 250 personen was klein: geen vuurwapens, wel wat drugs en een vlindermes. „Toch heeft het geholpen om het gevoel van onveiligheid in de wijk wat te dempen”, meent officier van justitie Marc Beurskens.

Nu gaat Helmond een stap verder. De binnenstad staat dezelfde aanpak te wachten als de Eindhovense buurt rond de Kruisstraat en Woenselse Markt. Politie, gemeente en Belastingdienst houden daar onaangekondigde controles. Nummerborden van passerende auto’s worden gecheckt, waardoor iedereen met een openstaande belastingschuld letterlijk in beeld komt. Zij moeten direct betalen of hun auto inleveren.

Daarnaast zal - net als in Eindhoven - de gemeente met politie en brandweer panden bezoeken om te checken of iedereen die er woont ook staat ingeschreven en om de bouwkundige staat en brandveiligheid te checken. Alles om te laten zien dat de regels moeten worden nageleefd.

Plaatje compleet

Achter de schermen gebeurt net zoveel. Daar zullen personen, panden, ondernemingen en geldstromen in de wijk zoveel mogelijk in beeld worden gebracht door de gemeente, politie en Belastingdienst om zicht te krijgen op illegale activiteiten. Rond het voorjaar denkt de gemeente dat plaatje grotendeels compleet te hebben.

In samenwerking met indebuurt Helmond