Volledig scherm
De vaten met gevaarlijk chemisch afval in de loods aan de Lagedijk in Helmond. © René Manders

Helmond wil kosten schoonmaak afvalloods drukken

HELMOND - Het schoonmaken van een loods aan de Lagedijk moet Helmond minder gaan kosten dan 318.000 euro. De gemeente gaat opnieuw in overleg met de voormalig eigenaar van de hal, ASRA Vastgoed. Dit laat zij weten na vragen van Helmond Aktief.

Na een lek werden in de zomer van 2016 in een deel van de loods honderden vaten met gevaarlijk chemisch afval aangetroffen. Die vaten waren van huurder BM-Recycling. Dat had geen vergunning voor de opslag.

BM-Recycling ging failliet en de schoonmaakkosten kwamen voor rekening van de gemeente Helmond en de provincie. Zij probeerden die te verhalen op de man achter BM-Recycling, Wim Bruekers uit Weert. Tevergeefs; Bruekers ging uiteindelijk ook persoonlijk failliet.

Strop

Vorige week werd duidelijk dat de gemeente Helmond en de provincie hierdoor allebei met een strop van 318.000 euro zitten. Helmond kijkt daarom opnieuw naar ASRA Vastgoed. De Nuenense firma zou in 2017 al eens hebben aangegeven ‘niet bij voorbaat de ogen te willen sluiten voor een eventuele bijdrage aan de opruimkosten’, aldus de gemeente.

De landsadvocaat heeft ASRA inmiddels op de hoogte gesteld van de inzet van Helmond. Maar het is geen uitgemaakte zaak dat het bedrijf gaat meebetalen. ASRA wil ‘waar nodig zijn verantwoordelijkheid nemen’, stelt woordvoerder Dennis Wouterse. Maar: „Of het om een financiële bijdrage gaat is op dit moment nog niet te zeggen.”

Vordering

De vastgoedonderneming heeft volgens Wouterse zelf al veel kosten gemaakt. Het gaat om restant-opruimkosten en kosten voor bouwkundig en bodemonderzoek. In totaal heeft ASRA nog een vordering op Bruekers van ongeveer 600.000 euro en daar zit ook een deel achterstallige huur in, aldus Wouterse. „Hierover wordt op dit moment nog gecorrespondeerd met de curatoren.”

Bruekers moet zich gaan verantwoorden voor de strafrechter. Komende maandag is er in Den Bosch een regiezitting. Voor ASRA is een rechtszaak nog niet aan de orde, zegt Wouterse. „Maar het juridische voortraject loopt uiteraard ook vanuit onze kant. Waar mogelijk zal hierin de samenwerking met de landsadvocaat gezocht worden om voor alle partijen een zo groot mogelijke kans van slagen te creëren in het dekken van ieders kosten.”

De loods aan de Lagedijk is inmiddels geen eigendom meer van ASRA. Wouterse: „Die is afgelopen zomer verkocht.”

In samenwerking met indebuurt Helmond