De Automotive Campus in Helmond.
Volledig scherm
De Automotive Campus in Helmond. © FotoMeulenhof

Helmond wil meer banen creëren en trekt daar 1,2 miljoen euro voor uit

HELMOND - Helmond wil de komende jaren meer banen scheppen en is van plan daar 1,2 miljoen euro voor uit te trekken. Dat bedrag is opgenomen in de gemeentebegroting.

Het belangrijkste doel is de groep werklozen die geen vooruitzichten hebben op 'sociale stijging', aan een job te helpen. Volgens de gemeente is de werkloosheid de afgelopen jaren structureel afgenomen tot onder de grens van 7 procent. Toch wil Helmond serieus investeren in de eigen arbeidsmarkt. In 2019 moet het impulsprogramma zijn afgerond.

Ondersteuning

Het stadsbestuur zet in op het werven en ondersteunen van nieuwe bedrijven enerzijds, anderzijds wordt de samenwerking met verschillende partijen geïntensiveerd. De grootste som geld (300.000 euro) is gereserveerd voor start-ups, spin-offs en scale-ups. Die groep van jonge en snel uitbreidende bedrijfjes zorgt volgens de gemeente voor 75 procent van de nieuwe werkgelegenheid. Helmond wil startende ondernemers helpen door hen faciliteiten en professionele ondersteuning te bieden. Zo is de stad maar wat blij met de beginnende bedrijfjes die zich op de Automotive Campus hebben gevestigd. Onderwijsinstellingen, bedrijven uit de regio en Brainport moeten worden betrokken bij de plannen. In 2018 en 2019 zullen er ook meer nieuwe bedrijven naar Helmond moeten worden gelokt.

Helmond wil in totaal 225.000 euro uitgeven aan extra acquisitiecapaciteit. Er wordt daarbij ingezet op meer nieuwkomers in het centrum (detailhandel, horeca) en sectoren als de logistiek.

Vacatures

Het Helmondse voorstel heeft specifieke aandacht voor kwetsbare groepen. Er moeten nieuwe projecten worden uitgerold, waarmee structurele werkgelegenheid wordt gecreëerd. Ook moet er gezocht worden naar manieren om langer openstaande vacatures bij Helmondse bedrijven in te vullen. Dat zou kunnen met de inzet van statushouders of door de om- of bijscholing van werkzoekenden.

Eerder stemde de gemeenteraad al in met het plan om daklozen naar werk en huisvesting te begeleiden. Daar ligt 138.000 euro voor klaar. Werkbedrijf Senzer, stichting SMO (Maatschappelijke Opvang Helmond) en welzijnsorganisatie LEVgroep werken daarin samen met de gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond