Volledig scherm
Elly Blanksma. Foto Ton van de Meulenhof

Helmond wil tweede termijn voor burgemeester Elly Blanksma

HELMOND - Burgemeester Elly Blanksma mag opnieuw zes jaar de baas zijn van Helmond. De gemeenteraad heeft ingestemd met een tweede periode van de CDA-politica. Dinsdagavond stemde de gemeenteraad achter gesloten deuren hierover.

Een vertrouwenscommissie, bestaande uit leden uit de gemeenteraad, boog zich de afgelopen periode over de herbenoeming van Blanksma. Zij werd op 1 november 2012 beëdigd als burgemeester van de gemeente Helmond. Hiervoor was zij zes jaar lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

Waardering

De lokale politieke partijen zijn in meerderheid goed te spreken over het functioneren van Helmonds eerste burger. Zij waarderen onder meer haar inzet voor veiligheid in de stad en haar menselijke benadering van de inwoners, zo valt te beluisteren.

Toch klonk er het afgelopen jaar ook wat kritiek over haar soms onhandige optreden. In de zomer deed zij uitspraken in NRC Handelsblad over een gemeenteraadslid, waarvoor zij later uitgebreid excuses maakte. Blanksma had ten onrechte gesuggereerd dat een politicus haar onder druk had gezet, om een drugspand niet te sluiten. Recent kwam naar buiten dat Blanksma niet al te handig had geopereerd in een geschil met haar buren over een afscheidingsmuur in haar tuin.

Advies

Desondanks wil de lokale politiek Blanksma een tweede termijn als burgemeester zien vervullen. Het advies van de gemeenteraad wordt naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. De huidige termijn van Blanksma loopt af in november 2018. Vanwege de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen is de procedure voor herbenoeming vervroegd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond