Volledig scherm
Een Helmonder kreeg op de sportschool een proefflesje vetverbrander. Dat was GHB. Hij deed het in een drankje dat hij per ongeluk aan het vriendinnetje van zijn dochter gaf © VictorZwiers

Helmonder geeft per ongeluk hoge dosis GHB aan meisje (6), kind overleeft het net

DEN BOSCH - Het vriendinnetje van zijn dochter kwam die zomerdag leuk bij een Helmonder spelen. Maar dat moest ze bijna met de dood bekopen. Een Helmonder gaf haar  –per ongeluk-  GHB  te drinken. De man verdient daar volgens het OM een werkstraf van 180 uur voor.

Marcel D. (45) komt nauwelijks uit zijn woorden als hij in het strafbankje van de rechter moet vertellen wat er vorig jaar gebeurde. Zijn dochter speelde met een vriendinnetje (6) en de dametjes wilden wat drinken. Hij schonk ranja in, en voor zichzelf een derde beker. Daar goot hij het laatste restje ‘fatburner’ in dat nog in de koelkast stond. Een vetverbrandend goedje dat hij jaren eerder een keer had gekregen in zijn sportschool.

Maar hij lette niet op toen hij de drankjes uitdeelde. En het vriendinnetje kreeg zo het zijne. Ze werd vrijwel meteen ziek. Misselijk, overgeven, gillen van de buikpijn. Hij legde haar even op bed, maar het was zo overduidelijk mis dat hij haar naar de EHBO bracht, bang voor een blindedarm- of hersenvliesontsteking. In het ziekenhuis wisten ze het meisje van het randje van de dood terug te halen. Ze lijkt er goed van bekomen, al lopen zij en haar ouders wel bij een psycholoog.

Dodelijke dosis

Die ouders waren eerst vol lof voor Marcel. Hij had hun dochtertje gered. Die dank sloeg radicaal om toen het ziekenhuis GHB in bloed en urine van het meisje vond.  Het NFI zag een concentratie waarvan de helft al dodelijk bleek. Marcel was inmiddels al een paar keer ‘uitgenodigd’ door de politie en de derde maal kwam hij met het verhaal van de sportschool. Daar had hij jaren eerder van iemand een proefflesje vetverbrander gekocht. Af en toe had hij daar wat van genomen en, zo gaf hij toe, dan werd hij wel eens duizelig of kreeg hartkloppingen.

Dat het ghb was, wist hij echt niet. Officier van justitie Ester Lodder gelooft dat wel, en ook dat hij het meisje niet met opzet GHB gaf. Wel neemt ze hem kwalijk dat hij zo onvoorzichtig was. Hij had de drankjes in de gaten moeten houden, en anders bij twijfel moeten proeven of ruiken voordat hij ze uitdeelde. Hij wist dat het op zijn minst misselijkmakend was. 

Quote

Hij had de drankjes in de gaten moeten houden, en anders bij twijfel moeten proeven of ruiken voordat hij ze uitdeelde. Hij wist dat het op zijn minst misselijk­ma­kend was.

Ester Lodder, Officier van justitie

Juridisch verwijt de officier hem ‘toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld’. Daar staat een jaar cel op, maar er was geen opzet, de verdachte heeft geen strafblad, nooit drugs gebruikt en er is geen kans op herhaling.  "Hij heeft zijn lesje wel geleerd.” Dus houdt ze het bij een fikse werkstraf van 180 uur, met drie maanden voorwaardelijk. 

In samenwerking met indebuurt Helmond