Volledig scherm
Alligator Happer in haar bassin in een Helmondse woonwijk. foto Ton van de Meulenhof

Helmonder heeft krokodil uit Deense dierentuin als huisdier

HELMOND - Alligators en krokodillen verwacht je op exotische locaties of in een dierentuin, maar in hartje Helmond? Er zit er toch wel degelijk één. Happer, de Amerikaanse alligator van twee jaar oud, woont er sinds anderhalf jaar.

De baas van Happer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door zijn Amerikaanse alligator als hij in z'n zwembroek het bassin binnenstapt. Met een kennis op de uitkijk installeert hij het laatste onderdeel van het nieuwe verblijf van het 1.10 meter lange reptiel, midden in een Helmondse woonwijk. Omdat Happer geen alledaags huisdier is, vreest z'n eigenaar (36) voor een lading negatieve reacties. Daarom doet hij zijn verhaal anoniem.

Voor de Helmonder bestaat er geen mooier dier dan de krokodil. Hij vermaakt zich uren met het kijken naar Happer via een cameraverbinding. De huisvesting van Happer is met een verzakte steiger en waterbak van 20 vierkante meter een replica van een stukje moerassig Florida. "Het walhalla voor krokodillen." Krokodillen fascineren Happers baasje al van jongs af aan. "Ze zijn al zo lang op aarde. Er is geen ander dier dat zo dicht bij de dinosaurussen staat."

Ontsnappen
Buren en straatgenoten weten dat hij een alligator in huis heeft. Het bouwen van het roofdieronderkomen trok nogal wat bekijks. "De halve garage lag plat en er stond een groot bassin op de oprit. De reacties waren eerst verbaasd, maar daarna positief." Hij ontwierp het verblijf zo dat Happer met geen mogelijkheid kan ontsnappen. Maar niet iedereen is zo positief als de buren. Daarom twijfelde hij ook lang over een interview. "Mensen reageren vooral online negatief. Ze redeneren dat de dieren uit het wild zijn weggerukt en dus niet gehouden mogen worden als huisdier." Maar Happer komt uit een dierentuin in Denemarken. "Ze is nooit wild geweest. Als ik haar loslaat, is ze binnen twee dagen dood."

Hobbyisten als de Helmonder werken samen in verschillende fokprogramma's. "Zo kunnen we helpen voorkomen dat ze uitsterven." Happer kan wel veertig jaar worden. Mocht ze ouder worden dan haar verzorger, dan heeft ze met één telefoontje een goed nieuw onderkomen. Omdat de Helmonder al zoveel ervaring had met alligator-achtigen en omdat hij wereldwijd een goede reputatie heeft, mocht hij Happer overnemen van de dierentuin.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Helmond