Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © Kees Backx/BD

Helmonder hoort 60 dagen voorwaardelijk eisen voor mishandeling plaatsgenote

DEN BOSCH - De 45-jarige Helmonder Iwan V. moet 60 dagen voorwaardelijke celstraf krijgen wegens het mishandelen van een 74-jarige plaatsgenote. Dat eiste officier van justitie Patrick van Hees donderdag.

De man was in mei van dit jaar met zijn hond aan het wandelen en maakte eerst een vriendelijk praatje met de oudere vrouw. Volgens hem sloeg vervolgens de stemming bij de vrouw ineens om. Ze zou vervelende opmerkingen zijn gaan maken over de hond. Dat het beest te dik was en op een varken leek. Ook zou ze V. op een sarcastische manier gevraagd hebben of hij niet moest werken. Daarop zou de Helmonder de vrouw op de grond hebben gegooid en in een wurggreep hebben genomen. De man ontkende dat laatste donderdag stellig. Hij had de vrouw alleen maar een duw gegeven en was naast haar gaan zitten, met één knie op haar, toen ze op de grond lag. De vrouw op haar beurt ontkende na het gebeuren bij de politie dat ze de genoemde opmerkingen had gemaakt.

De rechtbank plaatste vraagtekens bij het waarheidsgehalte van V's verhaal omdat omdat hij eerder bij de rechter-commissaris had verklaard als militair in Irak te zijn geweest. Dat was niet waar, zei V. donderdag zelf op de zitting. "Dit komt bepaald niet betrouwbaar over", stelde de rechtbank.