Volledig scherm
Rob van Knegsel op de vluchtheuvel in de rotonde aan de Heeklaan in Helmond. © FotoMeulenhof

Helmonder wil op alle rotondes voorrang voor fietsers: 'Laat me doorfietsen!'

HELMOND - Rob van Knegsel (34) uit Helmond ervaart als fietser dagelijks 'ongemak en gevaar' op rotondes. Hij wil dat fietsers hier voorrang krijgen. De Helmondse politiek praat er dinsdag 11 april over.

Afgelopen woensdag nog. Rob van Knegsel fietst van zijn huis in de wijk Mierlo-Hout richting het treinstation. „Op de rotonde bij de Heeklaan stopt een vrouw in haar auto voor me. Heel aardig, want dat hoeft ze daar niet. Vervolgens stopt een andere auto niet, zodat ik op de vluchtheuvel moet wachten. Maak een einde aan die twijfel en laat me doorfietsen!”

Voorrangsregels
Ongemakkelijk én gevaarlijk. Zo noemt Van Knegsel (34) de verschillende voorrangsregels op rotondes in de regio. In Helmond hebben fietsers nergens voorrang, behalve op de rotonde aan de Nachtegaallaan. Dat is vanwege de scholieren van het Dr. Knippenbergcollege. 
Op de pakweg tien andere rotondes in de stad moeten fietsers stoppen voor auto's. 

Van Knegsel noemt het vreemd dat op sommige plekken direct buiten Helmond het precies andersom is geregeld. De pensioenadviseur van Rabobank fietst dagelijks naar zijn werk in Eindhoven. Als Van Knegsel Mierlo binnenrijdt, mag hij gewoon doorfietsen op vier achtereenvolgende rotondes op de weg naar Geldrop. In Aarle-Rixtel ook. Waarom doen omliggende gemeenten het wel en Helmond niet?”

Discussie
In verkeersland loopt al jaren een discussie over voorrang op rotondes. Partijen als de Fietsersbond vinden dat rijwielers die moeten krijgen. Andere verkeersdeskundigen noemen het juist gevaarlijk, omdat hiermee de kans op ongelukken groter wordt. Over één ding zijn beide kampen het eens: zorg dat de situatie op alle rotondes hetzelfde is, om verwarring te voorkomen.

De Helmondse politieke partijen zijn het in overgrote meerderheid eens met elkaar. Van VVD tot GroenLinks staat in de programma's te lezen dat op alle rotondes fietsers voorrang moeten krijgen. Dat stond in de StemWijzer van 2014”, laat Van Knegsel zien met een schermafbeelding van destijds. „Met het oog op de volgende verkiezingen in maart wilde ik het onderwerp weer onder de aandacht brengen. Dus heb ik brutaal een stuk of twintig gemeenteraadsleden hierover gemaild.”

Pleit
Dinsdagavond 11 april bespreekt de commissie Omgeving de ingezonden brief van Van Knegsel, waarin hij uitgebreid en onderbouwd pleit voor eenduidig voorrangsbeleid op rotondes. In het voordeel van de fietsers uiteraard, zal Van Knegsel ook mondeling toelichten. 
Ik ben heel benieuwd, volgens mij hoeft de raad niet lang te praten, want de partijen zijn het onderling eens.”

Verkeerswethouder Erik de Vries noemt het positief, dat de gemeenteraad een onderwerp bespreekt dat een inwoner heeft voorgesteld. Ik ga met veel belangstelling luisteren.” De Vries wil nog niet vooruitlopen op een eventueel verkeersbesluit. „Ik wil wel graag opmerken dat we later dit jaar een bijeenkomst houden over dit onderwerp. Die hadden we al opgenomen in de gemeentelijke fietsagenda.”

Volledig scherm
Rob van Knegsel op de vluchtheuvel in de rotonde aan de Heeklaan in Helmond. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Juf Daisy Mertens van De Vuurvogel in Helmond heeft nu al zo veel gehoord in Dubai
    Video

    Juf Daisy Mertens van De Vuurvogel in Helmond heeft nu al zo veel gehoord in Dubai

    DUBAI - Als ze nu naar huis zou moeten, is het al goed. Gaat ze al terug met een rugzak aan verhalen. Dat zei Daisy Mertens vrijdag tijdens het ochtendprogramma. Maar haar verblijf in Dubai duurt nog een paar dagen. Daar komen nog heel wat ervaringen bij. Met als apotheose de bekendmaking van de beste leraar van de wereld. Dat gebeurt zondag om 19.00 uur plaatselijke tijd (in Nederland 16.00 uur). De juf (31) van basisschool De Vuurvogel in Helmond zit bij de laatste tien.

In samenwerking met indebuurt Helmond