Volledig scherm
© Thinkstock

Helmonders betalen laagste zorgpremie van het land

HELMOND - Van heel Nederland kozen inwoners van Helmond afgelopen jaar voor de goedkoopste zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Independer onder mensen die via deze site een nieuwe verzekering afsloten.

Gemiddeld betalen de Helmonders na hun overstap 1.189 euro. Dat is 144 euro minder dan in Lelystad waar inwoners het duurst uit zijn. In de top 4 van laagste zorgpremies staan na Helmond verder achtereenvolgens Delft, Eindhoven en Groningen. De plek van die laatste drie is volgens Independer makkelijk te verklaren: "Dat zijn steden met veel studenten", aldus een woordvoerder. "En studenten kiezen vaak voor een basisverzekering om goedkoop uit te zijn."

Met die verklaring is Helmond, dat niet bekend staat als een gemeente met veel studenten, nog altijd een vreemde eend in de bijt. In het onderzoek werden de gegevens van ongeveer driehonderd overstappende Helmonders meegenomen. "Zij kiezen blijkbaar vaker voor een hoog eigen risico en minder vaak voor aanvullende verzekeringen voor tandarts, fysiotherapie of zwangerschap", verklaart de woordvoerder het lage bedrag dat Helmonders kwijt zijn aan hun verzekering.

Waarom zij daarvoor kiezen, kan niet met zekerheid worden gezegd. Ook bij verzekeraar CZ dat veel klanten in Helmond heeft, is het gissen: "Misschien zijn er in Helmond meer mensen met een kleine portemonnee." Dat laatste kan kloppen. Het gemiddeld jaarinkomen van een huishouden ligt in Helmond in ieder geval bijna tweeduizend euro lager dan het landelijk gemiddelde.