Volledig scherm
Helmondia: 1965_april_19 helmondia-dfc 1-2

Helmondia viert honderdjarig bestaan

HELMOND - Op 16 oktober bestaat voetbalclub Helmondia 100 jaar. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten.

Zo geven spelers van Helmond Sport zaterdag een clinic voor de jeugd (vanaf 11.30 uur) en treedt die dag om 14.00 uur oud-Helmondia aan tegen oud-Helmond Sport. Na de receptie (17.00-19.00 uur) begint de reünie/feestavond.

Boek
Freke Sens schreef een jubileumboek. Hieronder een korte samenvatting.

Een stel jongens uit de arbeidersbuurt rondom de Heistraat richtte honderd jaar geleden Helmondia op. 'De club van de klomp en de schoen', zo wordt deze dan ook in de volksmond. Overdag wordt hard gewerkt, in de schaarse vrije tijd gevoetbald. Net als veel andere Helmondse clubjes dreigt Helmondia rond 1930 door geldproblemen een stille dood te sterven. Dit wordt op het nippertje voorkomen.

In 1946 promoveert de club naar de eerste klasse. Een triomftocht door Helmond volgt. Van de Mierloseweg tot aan de Heistraat staan zwaaiende mensen. In 1949 speelt Helmondia de KNVB bekerfinale tegen Quick Nijmegen; de Helmonders sneuvelen in de strafschoppenserie.

Hoogtepunten
Latere hoogtepunten zijn de duels met DFC Dordrecht in het seizoen 1964-1965, als beide teams in de race zijn om de eerste plaats van de Tweede Divisie. Tijdens de thuiswedstrijd staan meer dan 10.000 man langs de lijn. De uitwedstrijd, en daarmee de titel, wordt echter met 2-1 verloren.

In 1967 trekt de club zich om financiële redenen terug uit het betaald voetbal. Helmond Sport neemt de proflicentie over. Pas na een paar jaar krijgt Helmondia een eigen veld en accommodatie op een steenworp afstand van Helmond Sport. Voor sommige Helmondianen vormen die eerste jaren als amateurclub de mooiste tijd. De kleine kantine zit stampvol. Oud- spelers zetten de jeugdafdeling opnieuw op poten. Al gauw heeft Helmondia, samen met MULO, de meeste jeugdvoetballers van Helmond.

Promotie
De decennia daarop knokt het eerste elftal van Helmondia zich met vallen en opstaan naar boven. Van de vierde klasse KNVB naar de onderafdeling en, na één seizoen in de derde klasse, weer terug naar de vierde klasse. In april 2007 volgt eindelijk opnieuw promotie naar de derde klasse. De ontlading is enorm.

Des te groter is de verbijstering als enkele maanden later de hoofdsponsor plotsklaps zijn steun opzegt en wedstrijdtenues, trainingspakken en ballen van de selectie meeneemt. Het is het gevolg van een sluimerend conflict met het bestuur. Samen met de sponsor stapt vrijwel het gehele eerste elftal op. Shirts kwijt, spelers weg; het roept een vage herinnering op aan 1967.

Ook nu krabbelt de club weer op. Onder coach Juan Bonilla promoveert Helmondia in juni 2014 naar de tweede klasse. Vooralsnog het hoogtepunt sinds 1967.

Het boek over honderd jaar Helmondia is het hele weekend verkrijgbaar.