Volledig scherm
© AD

Helmonds bedrijf gestopt met giftige GenX

HELMOND - Het Helmondse bedrijf Custom Powders is gestopt met het verwerken van het omstreden GenX. Binnenkort start er in de stad bodemonderzoek naar het mogelijk kankerverwekkende stofje.

In Helmond hoeven ze niet meer te vrezen voor extra GenX in de lucht en het water. Het bedrijf Custom Powders heeft besloten niet langer te werken met de omstreden stof.  Dat laat de gemeente Helmond weten na vragen van deze krant. Na een paar maanden voorbereiding wordt binnenkort gestart met bodemonderzoek. Dat moet duidelijk maken hoe GenX zich over de stad heeft verspreid.

Drinkwater

Vorig jaar werd ontdekt dat GenX, een stof die vrijkomt bij de productie van teflon voor bijvoorbeeld anti-aanbakpannen, in ongevaarlijke hoeveelheden voorkwam in drinkwater in Zuid-Holland. Een speurtocht van enkele maanden leidde uiteindelijk naar Custom Powders als de bron van die vervuiling. Het Helmondse bedrijf moest daarop tijdelijk stoppen met het verwerken van GenX en maatregelen treffen om te garanderen dat het goedje in de toekomst niet meer in het oppervlaktewater terecht kon komen.

Dat laatste is nu overbodig. Custom Powders, dat poeders levert voor onder andere voedingsmiddelen en de chemische industrie, bevestigt dat het niet langer werkt met GenX.

Bodemmonsters

Toen het bedrijf als bron bekend werd, kondigde de gemeente Helmond een bodemonderzoek aan. Daarvoor is Expertisecentrum PFAS ingeschakeld. De afgelopen maanden is vanachter het bureau berekend waar in Helmond het gif allemaal in de grond en het water zou kunnen zitten.

De volgende stap? Met een schop de grond in. Bodemonderzoek moet bevestigen of de berekeningen kloppen. „Je neemt bodemmonsters net zolang tot je precies weet waar de grenzen van het verspreidingsgebied liggen”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Overigens, op basis van eerdere metingen lijken de gevaren voor de volksgezondheid minimaal. „De hoeveelheid gif die mensen in de buurt hebben ingeademd, is denk ik minder schadelijk dan wat je inademt als je staat te tanken”, zei toxicoloog Jacob de Boer eerder al in deze krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond