Volledig scherm
© stock.xchng

Helmonds protest tegen geruisloze invoering geitenhouderij in Bakel

HELMOND / BAKEL - In alle stilte verrijst in Bakel een derde geitenhouderij, terwijl met man en macht wordt geprobeerd nummer één en twee tegen te houden. Als het tegenzit lopen er straks 8000 geiten vlak bij de grens met Helmond. Tot grote woede van betrokkenen.

"Schokkend en schandalig dat ze er niets van geleerd hebben." De Helmondse huisarts Giuseppe Di Giulio is boos op de gemeente Gemert-Bakel. Ook andere inwoners reageren verontwaardigd. Gisteren werd bekend dat die een vergunning heeft verleend voor 2300 geiten aan een veehouder in Bakel. Vlak bij een Helmondse woonwijk, waar volop commotie is vanwege de vergunningsaanvraag van een andere geitenhouder, Martijn Knoops. "Laat ze die geiten in het centrum van Gemert zetten, in het kasteel. Dan hebben ze daar ook meteen een nieuwe bestemming voor", foetert hij.

Hoeveel geiten Knoops precies wil gaan houden, is nog niet bekend. Het plan was 2500, plus uitbreiding van zijn bestaande bedrijf. Alles bij elkaar opgeteld zitten er straks mogelijk een kleine 8000 geiten binnen drieënhalve kilometer van Helmond. De gemeente Gemert-Bakel kon niet anders dan een vergunning verlenen. "De ondernemer voldoet aan alle regels. En op de publicatie van het besluit is geen enkel bezwaar binnengekomen", aldus wethouder Anke van Extel van Gemert-Bakel

De gemeente Helmond was niet op de hoogte van de nieuwe vergunning, hoewel er toch regelmatig contact is met Gemert-Bakel. "Er moet in elk geval een stevig gesprek komen tussen de twee college's", vindt het Helmondse PvdA-raadslid Mirjam van der Pijl. Ze is zich naar eigen zeggen 'rot geschrokken'. Onlangs wees ze er nog op dat er op de achtergrond hard werd gewerkt om de geiten van Knoops tegen te houden. "En dan wordt er in alle stilte een derde vergunning afgegeven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Helmond