Volledig scherm
Frans Stienen. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Helmondse college ligt niet wakker van 'onhandige uitspraken' Stienen

HELMOND - Het Helmondse stadsbestuur ziet geen probleem in het pleidooi van wethouder Frans Stienen begin deze maand voor één grote fusiegemeente in de regio. De uitspraken van de wethouder in een interview in deze krant leidden tot het nodige ophef.

Dat antwoordt het college deze week op vragen van politieke partij D66. Die vond dat Stienen 'onhandige uitspraken' had gedaan.

Het pleidooi van de wethouder begin deze maand in het ED had het nodige stof doen opwaaien. Stienen pleitte om van Zuidoost-Brabant één grote gemeente te maken. Nu moeten bij grote regionale thema's, zoals wonen, 21 gemeenten met elkaar in overleg. De besluitvorming verloopt volgens Stienen daardoor stroperig. Het kwam de wethouder op de nodige kritiek te staan.

Het Helmondse stadsbestuur heeft geen moeite met de uitspraken, maar benadrukt wel dat die op persoonlijke titel zijn gedaan. Tegelijkertijd antwoordt het college: „De vraagstukken van de toekomst kunnen alleen worden opgelost via samenwerking. De situatie waarin alle 21 gemeenten elk probleem afzonderlijk benaderen is politiek uit het verleden."

Het college gaat Stienen verder ook niet beperken in zijn media-optredens: „Het mooie aan (lokale) politiek is dat elke bestuurder verschilt qua bestuursstijl. Wethouder Stienen is een kleurrijk bestuurder, die mede vanwege zijn houding en opstelling onlangs zijn tienjarig jubileum in Helmond heeft mogen vieren. Wethouders zonder mening houden het veelal niet zo lang vol. Wij kunnen u verzekeren dat de overige collegeleden hierin voor de heer Stienen een geduchte sparringpartner zijn. Ook voor het college van Helmond geldt immers, een beetje gezonde wrijving is goed voor de glans."