Volledig scherm
Dominee Corine Beeuwkes in Betlehemkerk in Helmond © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Helmondse dominee steekt bijbelse verhalen in eigentijds jasje

HELMOND - De taal van het geloof is veel te afstandelijk, veel te dogmatisch en veel te gedateerd.
Deze tijd roept om verhalen van nu, vindt dominee Corine Beeuwkes (1961). Zondag verscheen haar eerste boek: 'Reset'.

Het begon eigenlijk allemaal bij een paar mensen uit haar omgeving. Mensen die haar diensten in de Helmondse Bethlehemkerk bezochten en aan haar opbiechtten dat ze zo echt niet meer verder konden met de kerk. "Omdat de taal te afstandelijk is, te rationeel, te dogmatisch. Ze vonden geen aansluiting meer en stonden op het punt het geloofsbijltje erbij neer te gooien." En dus broedde dominee Corine Beeuwkes - sinds 2014 predikant van ongeveer 1300 leden van de Protestantse gemeente - op een plan.

Reset
Ze zette een jaar geleden een reset-groep op. Om zo, net als bij een haperend apparaat, de instellingen te wissen en opnieuw in te stellen. In de reset-groep ging ze in gesprek met mensen die op een haar na van hun geloof vielen. Ze bespraken verhalen uit de bijbel en er ontstonden discussies of die verhalen nog steeds actueel zijn. "En daar ontstond mijn wens om een boek te schrijven. Een soort cursus voor zoekers naar een nieuwe geloofstaal."

Beeuwkes schreef het boek in één adem, zondag bij de presentatie verkocht ze de eerste 100 exemplaren. "Dat het gelukt is, is een wonder." De verhalen uit de bijbel zijn lang te letterlijk genomen, vertelt ze. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de verhalen over de schepping. En je zet er de evolutietheorie tegenover, dan word je natuurlijk gillend gek als je de schepping in zeven dagen letterlijk zou blijven nemen. De bijbel is een mensenboek. Geschreven in een bepaalde tijd. Het was belangrijk om die verhalen door te geven, omdat er boodschappen in zaten voor de toekomst. Je loopt nu vast als je die verhalen letterlijk neemt. Daarom moet je ze vertalen. Actueel maken. In het boek beschrijf ik mijn 'bril' waarmee ik naar de verhalen kijk. Het is mijn visie, niet dé visie. Ik geef geen antwoorden, ik werp vragen op. Daarmee kun je samen tot een gesprek komen."

Het resultaat is bevrijdend voor dat deel van de mensen dat op de wip zat. "Ze vroegen zich af wat ze hier deden. Ze werden niet meer geraakt." In onze samenleving zijn we te veel opgevoed met ons hoofd, vindt Beeuwkes. "De dogma's liggen als een kaasstolp over die bijbel heen. Je zult niet dit, je zult niet dat. Het verstikt ook alle mooie verhalen die er in staan." En dat geldt voor alle heilige geschriften, vertelt ze. "Ik praat maandelijks met imam Ahmed Mahou. We hebben het over de overeenkomsten in onze religies. Ik denk dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen."

In een terugloop van gelovigen gelooft de dominee niet. "Er is juist veel behoefte aan verdieping. Mensen zoeken hun zingeving meer buiten de kerk. Ze hebben de kerk niet meer nodig om te geloven. Kijk naar de populariteit van een blad als Happiness. We hebben te veel in ons hoofd gezeten, dat is een periode waar veel gelovigen mee af hebben gerekend. Dat dichtgetimmerde geloofshuis is niet houdbaar. Veel mensen zijn stuurloos geworden, ze hadden ineens niks meer om zich aan vast te grijpen.

Tapasbar
Daarom is er een ander tijdperk aangebroken. Het geloof is meer een soort tapasbar. Iedereen pakt wat hem of haar aanspreekt en maakt er een mix van. Een beetje Boeddhisme, een beetje Hindoeïsme, een beetje Christendom. Universele geloofswaarden. En dat alles leuk verpakt. Nee, daar is niks mis mee, vind ik. Het is een reactie. Als je altijd hebt gedaan alsof jouw geloof het enige en juiste is, dan gaan mensen op een gegeven moment zoeken naar hun eigen waarheid. Ik geloof er dus niet in dat mensen zoeken naar antwoorden. Ze zoeken nu eerder naar een denkrichting. Naar troost. Naar duiding."

Plannen voor een tweede boek heeft ze ook al. "Dat wordt er een voor niet-gelovigen."

Het boek 'RESET' is te bestellen bij het Kerkelijk Buro, 0492-539470 of per mail. Kosten: 10 euro.